Comisia de la Veneţia a discutat cu Iohannis despre Coduri. "PSD legiferează nociv"

Klaus Iohannis
Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, discuţiile referindu-se la modificările la Codurile penale.

UPDATE 14:45 Preşedinţia a transmis un comunicat privind discuţiile cu reprezentanţii Comisiei:

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit miercuri, 24 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, delegația Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția), care se află în această perioadă în România pentru a discuta evoluțiile legislative din domeniul justiției generate de adoptarea, de către Guvernul României, a celor cinci ordonanțe de urgență începând cu luna septembrie 2018 (OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 și OUG nr. 12/2019).

În cadrul discuțiilor, Președintele României și-a exprimat nemulțumirea față de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile Penale. Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv și creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiție.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că, deși Curtea Constituțională a României a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a Codurilor Penale, Parlamentul nu și-a învățat lecția și le-a rediscutat în aceeași manieră foarte rapidă, superficială și netransparentă. Majoritatea PSD a ignorat din nou, cu bună știință, opoziția parlamentară, instituțiile, asociațiile de magistrați și chiar opinia Comisiei de la Veneția referitoare la aceste modificări.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Referitor la tema ordonanțelor de urgență, a fost evidențiată folosirea în exces a acestui instrument legislativ în domenii foarte sensibile, unde este necesară o dezbatere serioasă, aprofundată și deplin transparentă. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România se află acum în situația în care Guvernul legiferează și Parlamentul doar ia act.

Președintele României a arătat că ordonanțele de urgență au fost prevăzute de Constituție ca instrumente puse la dispoziția Guvernului pentru a-i da posibilitatea să intervină doar în situații extraordinare și cu adevărat urgente în legiferare. În timp, însă, guvernele care s-au succedat au folosit ordonanțele excesiv, fapt care a devenit o problemă serioasă.

În ceea ce privește domeniul justiției, ordonanțele de urgență adoptate după modificarea legilor justiției au generat instabilitate în sistemul judiciar, iar măsurile din conținutul acestora nu numai că nu răspund recomandărilor Comisiei de la Veneția din octombrie 2018, dar au creat noi vulnerabilități la adresa independenței sistemului judiciar.

Președintele Klaus Iohannis a menționat că adoptarea de măsuri cu un impact direct asupra sistemului judiciar, fără consultări publice și fără a ține cont de opinia sistemului judiciar, vulnerabilizează însăși funcționarea acestui domeniu vital pentru democrația românească.

Președintele României a subliniat că, având în vedere toate aceste argumente, a decis declanșarea referendumului din 26 mai. Independența justiției este o temă care preocupă intens cetățenii români, iar opinia acestora trebuie să se facă auzită prin vot."

Primirea delegaţiei Comisiei de la Veneţia a avut loc la ora 11,00. Marţi, Iohannis declara că la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia cu siguranţă se va discuta şi despre situaţia Codurilor penale.

"Voi avea o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, întâlnire solicitată de cei din Comisie, şi cu siguranţă vom discuta şi situaţia Codurilor", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

Şi ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, se va întâlni, în aceeaşi zi, cu grupul de raportori ai Comisiei de la Veneţia.

 

Şi Comisia Iordache se va întâlni cu Comisia de la Veneţia

 

Totodată, Comisia specială parlamentară în domeniul justiţiei va avea, joi, o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, discuţiile vizând ordonanţele de urgenţă de modificare a legilor justiţiei, potrivit preşedintelui Comisiei speciale, Florin Iordache.

"Comisia de la Veneţia (...) se va întâlni cu noi joi, la ora 11,00. Până atunci, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia vor avea întâlniri cu MJ, asociaţiile, CSM şi aşa mai departe. Dar Comisia de la Veneţia va veni punctual să discute pe legile justiţiei. Aşa cum ştiţi, pârâcioşii de serviciu, respectiv PNL şi USR, au mers la Strasbourg şi s-au plâns că nu ştiu ce s-a întâmplat şi, în aceste condiţii, Comisia de la Veneţia a venit să vadă dacă Ordonanţele 90, 92, 7, prin modificările care s-au făcut, s-a adus atingere la legile justiţiei", a precizat Iordache, marţi, după şedinţa Comisiei speciale.

În şedinţa de marţi a Comisiei speciale pe justiţie, senatorul PNL Alina Gorghiu a propus amânarea dezbaterilor asupra modificărilor din Codurile penale până după vizita membrilor Comisiei de la Veneţia.

Florin Iordache a replicat că membrii Comisiei de la Veneţia nu au venit pentru Codurile penale. "Vorbiţi pentru presă. Comisia de la Veneţia nu a venit pentru Coduri, a venit pentru Ordonanţele 90, 92, 7 şi 14, deci pe legile justiţiei. Să stăm şi să aşteptăm... parcă vine Mesia. Ce să ne spună Comisia de la Veneţia?", a spus Iordache, iar propunerea a fost respinsă prin vot de membrii comisiei.

Apoi, Comisia specială parlamentară pe domeniul justiţiei a aprobat raportul la proiectul de modificare a Codului penal în forma adoptată de Senat, nefiind acceptat niciun amendament al Opoziţiei.

De asemenea, Comisia "Iordache" a dat raport favorabil modificărilor la Codul de procedură penală, eliminând mai multe prevederi din forma iniţială care au fost declarate neconstituţionale.

Proiectele urmează să intre miercuri în dezbaterea şi votul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Incendiu la o fabrică de cherestea în Bacău. Pompierii au avut o intervenție dificilă
Incendiu la o fabrică de cherestea în Bacău. Pompierii au avut o intervenție dificilă

Un incendiu a mistuit acoperişul unei fabrici de cherestea din județul Bacău. Flăcările întețite de vântul puternic s-au extins pe o suprafață de 350 de metri pătrați. În plus, au înghițit și două anexe.

O asistentă va primi salariu cu 10% mai mic, după ce a încurcat doi bebeluși la externare
O asistentă va primi salariu cu 10% mai mic, după ce a încurcat doi bebeluși la externare

Apar primele sancțiuni după ce, luna trecută, la Maternitatea din Ploiești două fetițe au fost încurcate la externare.  

Atmosferă înălțătoare în Joia Mare a catolicilor. Ce reprezintă ritualul spălării picioarelor în biserică
Atmosferă înălțătoare în Joia Mare a catolicilor. Ce reprezintă ritualul spălării picioarelor în biserică

În Joia Mare a catolicilor a fost o atmosferă înălțătoare la Catedrala din Alba Iulia. Oamenii s-au adunat pentru a asculta slujba, iar episcopul a spălat picioarele a 12 credincioși.

 

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.