Deveniţi în timp o marfă rară, strugurii de masă româneşti vor fi şi mai puţini anul acesta

Dată publicare: 29-08-2018 16:52
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Viticultorii renunţa la plantaţii, pentru că acestea au nevoie de o întreţinere costisitoare. Strugurii de masă din import sunt mai ieftini decât cei româneşti.

Aşa se face că soiuri vechi, create la noi, sunt cultivate acum în America de Sud, Italia sau Grecia şi se întorc cu TIR-ul acasă.

La piaţa centrală din Ploieşti vânzătorul nu vrea sau nu ştie să spună de unde sunt aduşi strugurii aflaţi pe tarabă. Recunoaşte doar că pentru cumpărători preţul contează şi că strugurii din import sunt mai ieftini decât cei româneşti.

Doar o amintire sunt miile de hectare de plantaţii cu struguri de masă. Gospodarii din zonele viticole au renunţat de la an la an la aceste soiuri. E prea scump să le întreţii, dar şi să păstrezi, să transporţi şi să vinzi strugurii, spun ei.

La piaţă, preţul strugurilor din import începe de la 1,9 lei kilogramul. Prin lădiţe regăsim şi soiul Victoria. A fost creat la noi, dar acum se cultivă pe plaiuri străine. 

Puţinii producători de struguri de masă din ţară şi-au expus marfa la Valea Călugărească, la un concurs ce va desemna cele mai bune soiuri.

Specialiştii spun că în acest moment în România se produc struguri de masă pe doar 8500 de ha, în timp ce la sfârşitul anilor 80 suprafaţa era de 30.000 de hectare.


VIDEO PROTVPLUS.RO