Comandamente de urgenta formate in mai multe localitati din Romania, de teama viitoarelor inundatii
Pe masura ce se aspreste gerul, creste si ingrijorarea oamenilor de pe Valea Bistritei, in judetul Neamt.
Apele au inghetat bocna, sloiurile masoara chiar si doi metri grosime, iar cei care si-au construit casele, aproape de maluri, stiu din experienta anilor trecuti ca vor urma inundatii. Deja, in multe localitati s-au format comandamente de urgenta.
"Aici pe raul Bistrita exact in locul in care stau eu gheata depaseste doi metri. Acum este senin si temperaturile sunt cu plus dar saptamana viitoare valorile vor fi negative si din cauza fenomenului rece-cald sloiurile ar putea ajunge pana la cinci metri ceea ce ar insemna un real pericol pentru locuitorii din zona"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La primariile din Poiana Teiului, Borca si Farcasa, cei din comandamentele pentru situatii de urgenta lucreaza la intarirea celor 16 kilometri de dig din zona. Lucrarea, in valoare de 36 de milioane de lei, ar trebui sa fie gata in acest an. Digurile de protectie, de 3 metri inaltime si patru metri latime, vor impiedica apele sa iasa din matca si sa faca prapad in calea lor.
"Deocamdata gheata nu este foarte mare insa nu ne putem culca pe o ureche pentru ca iarna nu este sfarsita", spune Gheorghita Iarhan, SVSU Poiana Teiului.
Daca se vor forma dopuri de gheata, pirotehnistii de la ISU sunt gata sa intervina. Oamenii insa, tot cu spaima traiesc: experientele din ultimii ierni sint greu de uitat.
Cel mai grav caz s-a petrecut in 2003: in noaptea de Anul Nou, trei tineri au murit, dupa ce s-a rupt un pod de gheata si a distrus o cabana.
In momentul de fata, zaporul din zona Poiana Teiului acopera o suprafata de peste 8 kilometri.