Ploile vin prea tarziu pentru a mai salva Romania de seceta. Fermierii vor fi despagubiti, preturile ar putea creste
Ploile din aceste zile au venit prea tarziu si nu vor anula scumpirile ce se anunta din toamna la alimentele de baza.
Avertismentul vine din partea fermierilor care se plang ca seceta din ultimele doua luni a distrus sute de mii de hectare de porumb, floarea soarelui, vita de vie si cartofi. Autoritatile promit sa-i despagubeasca insa banii vor veni cel mai devreme la sfarsitul anului.
Domnul Petrica din comuna Colibasi, judetul Giurgiu, priveste cu neputinta cum munca lui de cateva luni bune s-a dus in ultimele saptamani pe apa sambetei. A cultivat 8 hectare de porumb, pe care seceta le-a distrus in proportie de 90%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Anul trecut am facut 10 tone de porumb la hectar boabe, anul asta nu stiu daca fac o tona. ce productie poti sa faci din 10 boabe pe un fir? Nu se stie daca in toamna mai avem posibilitatea sa insamantam o alta cultura de grau sau de orz."
Chiar daca meteorologii au anuntat ploi in perioada urmatoare, acestea nu vor fi suficiente pentru a compensa deficitul major de apa din sol, de peste 2.000 de metri cubi/ha. Asadar, culturile care sunt deja afectate, cum este si cea de porumb, nu vor putea fi recuperate.
In cazul domnului Petrica, prejudiciul se ridica la 16.000 de lei. Ministerul Agriculturii promite sa-i despagubeasca pe fermierii care au pierdut mai mult de 30% din suprafata cultivata.
"Imediat ce se incheie campania de recoltat, vom avea situatia exacta, vom stabili valoarea ajutoarelor pe fiecare fermier in parte", anunta Daniel Constantin.
Cat ar putea sa primeasca fiecare, nimeni nu poate spune deocamdata. Cert este ca, in cazul fermierilor mici, banii vor veni cel mai devreme la sfarsitul anului, iar in cazul celor mari, abia in 2016, dupa notificarea Comisiei Europene. Prea tarziu, se plang unii agricultori, care se tem ca nu vor avea bani pentru culturile de toamna.
"Ce ne nemultumeste pe noi... cam dureaza si noi avem nevoie de resursele astea. {lus ca nu stim la cat ajung, nu stim daca vom fi despagubiti cu o suta sau cu 1000 de euro pe hectar", e replica lui Laurentiu Baciu, presed. LAPAR.
Asa se face ca in curand am putea vedea majorari de preturi la unele alimente.
"E important sa reluam ciclul de productie pentru ca probabil ca consumatorul va plati un pret mai mare", crede Emil Dumitru, presedintele Pro Agro.
Am ajuns in aceasta situatie pentru ca doar 300 de mii de hectare de teren agricol sunt irigate, adica doar 4% din suprafata agricola a tarii.