Un oras din Romania a ramas fara apa potabila din cauza secetei. Anuntul facut de primar: "Doamne ajuta!"

robinet ruginit la care nu curge apa

Mii de locuitori ai unui municipiu din sudul tarii primesc la robinet aer in loc de apa.

Se intampla in Calafat, judetul Dolj, unde cei 18.000 de locuitori au ramas de sambata fara apa. Si asta pentru ca orasul se alimenteaza din Dunare, iar fluviul a scazut foarte din cauza secetei din ultima perioada.

Potrivit unui comunicat al Companiei de Apa Oltenia SA, “Datorita nivelului scazut al fluviului Dunarea, fapt ce a condus la dezamorsarea pompelor de la statia de captarea a apei Calafat, Compania de Apa Oltenia SA este pusa in imposibilitatea de a furniza apa potabila catre utilizatorii din Municipiul Calafat.

De circa 20 de ore personalul companiei lucreaza continuu la gasirea de solutii pentru reluarea furnizarii apei potabile si remedierea situatiei de forta majora aparuta. Regretam disconfortul creat de aceasta situatie de forta majora si asiguram utilizatorii din Mun. Calafat ca se vor depune toate eforturile in vederea reluarii furnizarii apei potabile.

La randul sau, primarul municipiului, Mircea Guta, a comentat situatia pe Facebook. „Oameni buni, s-a produs inevitabilul. Statia de Apa Calafat a oprit furnizarea de apa catre oras.Datorita scaderii exagerate a Dunarii,de aseara pompele nu mai reusesc sa absoarba apa necesara. S-a modernizat sistemul, dar din nefericire, pe acelasi principiu vechi”, a scris el duminica dimineata

Citește și
seceta, lan de porumb
Fermierii vor sa-i dea pe meteorologi in judecata, pentru ca n-au fost avertizati de seceta. ANM: "Am luat-o razna cu totii"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Cateva ore mai tarziu, edilul a revenit cu un alt anunt, tot pe reteaua de socializare: „Acum 30 minute am plecat de la Statia de Apa-Treapta 1,Calafat(Dunare). In urma discutiilor la fata locului,cu tot Staful Tehnic condus de Dir.Gen.Mitrita/Compania Oltenia si personalul tehnico-ingineresc al statiei,s-a hotarat ca personalul tehnic sa incerce din ora in ora reamorsarea pompelor principale(realimentarea).Daca nu se reuseste,maine dimineata echipele tehnice din Craiova vor aduce si vor conecta un dispozitiv complex,suplimentar si astfel se apreciaza de catre Staful Tehnic ca pana seara apa sa ajunga la robinete.Maine dimineata s-a anuntat si vizita la Statia de Apa a unei delegatii condusa de Domnul Prefect al Jud.Dolj.
Va tinem la curent cu toate informatiile.Doamne'ajuta!
", a scris Mircea Guta pe Facebook

Situatia nu este noua, ci s-a repetat constant in ultimii ani, in fiecare vara. Si in 2014, oamenii au ramas fara apa la robinet aproape o saptamana, aprovizionandu-se de la fantanile publice din oras. Acestea nu se alimenteaza din Dunare, ci din panza de apa freatica, prin pompe submersibile.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Romania sub SECETA. Sute de mii de hectare de pamant sunt
Romania sub SECETA. Sute de mii de hectare de pamant sunt "arse" de soare, apa se da cu portia la populatie, raurile au secat

Situatia foarte grava in care se afla agricultura romaneasca, afectata de seceta provocata de lipsa ploilor, l-a determinat pe ministrul Daniel Constantin sa organizeze, luni, o intalnire cu liderii organizatiilor reprezentative din sectorul agricol.

Fermierii vor sa-i dea pe meteorologi in judecata, pentru ca n-au fost avertizati de seceta. ANM:
Fermierii vor sa-i dea pe meteorologi in judecata, pentru ca n-au fost avertizati de seceta. ANM: "Am luat-o razna cu totii"

Caz fara precedent in Romania: agricultorii le-au declarat razboi meteorologilor. Suparati ca seceta le-a distrus culturile, reprezentantii Asociatiei Producatorilor Agricoli vor sa-i dea in judecata pe cei de la ANM.

"O sa fie foamete!". In Romania secolului XXI, oamenii au iesit cu 23 de preoti in strada pentru a scapa de seceta

Nici n-a inceput bine vara, ca seceta parjoleste deja Moldova. Arsita a crapat pamantul si a lasat plantele uscate pe camp. In multe zone, recoltele sunt compromise.
 

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.