Colegiul Şincai, denunțat la Parchet pentru că ar fi amânat cu o zi raportarea unui elev cu Covid-19
Ascunderea suspecţilor şi mai ales a cazurilor de infectare în şcoli este deosebit de riscantă şi atrage răspunderea penală. Este avertismentul oficial după ce au apărut semnale că există tentative pentru ca instituţiile de învăţământ să nu se închidă.
Primăria sectorului 4 acuză de pildă direcţiunea Colegiului Şincai că ar fi întârziat să anunţe un al treilea elev pozitiv de teamă să nu intre în scenariul roşu. Reprezentanţii colegiului cataloghează acuzaţiile drept nefondate.
În vară Colegiul Naţional Gheorghe Şincai a fost dat ca exemplu de Ministerul Educaţiei pentru cum a prevenit contaminarea cu coronavirus la probele de bacalaureat. A fost însă şi prima şcoală din ţară care a anunţat, în septembrie, că are un elev infectat.
Acum, este şi prima unitate şcolară denunţată la Parchet de autoritatea locală, pentru că ar fi amânat cu o zi raportarea unui alt caz suspect de infectare. Trecuseră doar 13 zile de când au apărut primii doi copii pozitivi aşa că dacă noul caz s-ar fi confirmat ar fi însemnat suspendarea cursurilor.
Daniel David, Directorul Colegului Şincai: ”Acuzaţia este "zădărnicirea combaterii bolilor". -Nu există nimic în sensul ăsta, e un neadevăr. Deci au fost două cazuri. La trei cazuri, școala intra în scenariul roşu. Acel al treilea caz bănuit nu a fost confirmat medical. Testul fetei a ieşit negativ. Suspiciunile nu se raportează, doar examenul medical clar, negativ său pozitiv”.
Şi totuşi, inspectorii spun că directorii trebuie să anunţe şi dacă sunt elevi cu teste în lucru, după ce au avut contact cu o persoană infectată. Şi să rămână binențeles acasă, în izolare, două săptămâni.
Roxana Cercel, Purtător De Cuvânt ISMB: ''Ei, din momentul în care au suspiciunea îmbolnăvirii, vor decide izolarea pentru 14 zile şi vor anunţa confirmarea atunci când o vor avea faptic. Directorul unităţii va comunica spre Inspectorat şi spre Direcţia de Sănătate Publică”.
Inspectoratul Şcolar Bucureşti a creat o platformă în care zilnic reprezentanţii celor 607 grădiniţe şi şcoli publice şi private consemnează suspiciunile nou apărute de infectare covid la preşcolari şi elevi, la personalul didactic şi la cel nedidactic. Separat vor scrie numărul total de cazuri pozitive, în izolare ori cu tratament în spital. Atenţie, aceste demersuri vin tot după raportarea telefonică rapidă.
Trist este că unii directori, dar şi părinţi încearcă să ascundă veştile rele sub preş.
La o grădiniţă din Ilfov, părinţii susţin că au aflat întâmplător ca o fetiţă este infectată. "Părinţii fetiţei spun că ar fi informat direcţiunea, dar direcţiunea nu a anunţat mai departe. Grupa nu a fost închisă, iar copiii au mers mai departe la grădiniţă." Părinţii mai spun că la DSP nu a răspuns nimeni, şi că n-au primit niciun răspuns la mesajul lăsat pe site-ul instituţiei. În schimb, directoarea susţine că a aflat despre caz abia ieri.
Astfel de sesizări sunt şi pe alte grupuri de părinţi. Reamintim că părinţii sunt obligaţi să informeze instituţia de învăţământ şi dacă sunt ei înşişi bolnavi. Şi chiar dacă cel mic are test negativ, acesta nu va frecventa cursurile 14 zile.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Primaria Sectorului 5, prefectura, denunt,
Dată publicare:
14-10-2020 19:29