Codul Rutier va fi schimbat pentru trotinetele electrice. Poliţia nu ştie unde pot circula

27-06-2019 07:05


Trotinetele electrice vor fi reglementate în Codul Rutier, iar cei care le folosesc vor fi obligaţi să circule cu ele în anumite condiţii, asemănătoare cu cele pentru biciclişti.

Doar persoanele care au împlinit 14 ani pot merge pe drumurile publice, iar dacă nu sunt semnalizate corespunzător, este interzisă utilizarea lor pe timp de noapte.

Dincolo de avantajele mersului pe o trotinetă electrică, trebuie să ştiţi că aveţi şi responsabilităţi. Trebuie să îi protejaţi pe cei din jur, fie că e vorba de pietoni sau de şoferi, atunci când circulaţi pe banda de lângă trotuar. Trebuie să vă asiguraţi că trotineta are sisteme de frânare şi avertizare sonoră funcţionale.

Autorităţile nu ştiau unde să le încadreze, pentru că nu sunt nici biciclete, nici mopede, deşi au o viteză asemănătoare. Aşa s-a pus problema reglementarii lor mai ales că în alte oraşe mari din Europa, au avut loc mai multe accidente.

În România, un deputat din Cluj a depus în Parlament o iniţiativă legislativă prin care le impune celor care conduc trotinete electrice mai multe condiţii: să aibă cel puţin 14 ani şi să poarte obligatoriu cască de proctectie până la 18 ani. Să nu circule cu trotinetele noaptea dacă nu sunt semnalizate cu sisteme reflectorizante şi mai ales acestea să fie limitate la o anumită viteză.

Sorin Moldovan, deputat PNL: „Un vehicul care are două sau trei roţi, care are un motor electric şi nu depăşeşte 40km/h. Dacă depăşeşte, atunci se va încadra în categoria mopedelor şi trebuie să ai permis şi plăcute de înmatriculare."

Cei care au ajuns să iubească trotinetele electrice cred că legea e bună.

Conducător de trotinetă: Dacă eşti conducător auto, eşti obişnuit să ai mai multă grijă. Dacă nu, habar nu ai cât de nasol poate să fie şi poţi fi un pericol pentru ceilalţi. Ea nu e la fel de sigură ca o bicicletă, are frânele mai jos, centrul de greutate mai sus, dar e cel mai bun lucru ca să te mişti prin oraş."

Reprezentanţii firmelor care închiriază trotinete electrice sau care le produc urmăresc şi ei cu mare interes modificările legislative.

Bogdan Enoiu, repezentantul unei firme de închirieri trotinete electrice:Se pare că se lucrează la o reglementare europeană, care să cuprindă toate ţările europene. Dar orice măsură pentru siguranţa trotinetistului e bine venită."

Alexandru Vasiliu, manager de dezvoltare: „Noi vom şti acum ce produse să aducem pe piaţă, în aşa fel să nu pericliteze utilizatorul şi astfel să se educe toată piaţa de trotinete electrice."

Gabriel Gârniţa, reprezentant sindicatul poliţiştilor EUROPOL:Până acum, colegii noştri de la Brigada Rutieră şi de la Serviciile Judeţene din ţară au întâmpinat tot felul de dificultăţi. Nu e prevăzut cum şi unde se circulă cu ele, dacă pe trotuar sau carosabil, iar vidul legislativ creat, le dă posibilitatea acestor participanţi la trafic să ocolească regulamentul rutier."

Codul Rutier prevede o amendă de câteva sute de lei şi pentru traversarea unei treceri de pietoni pe bicicletă, cu aceeaşi sumă ar putea fi sancţionat şi cel care face aceeaşi greşeală pe o trotinetă electrică. Iniţiativa legislativă care va reglementa trotinetele electrice va fi dezbătută de parlamentari cel mai devreme la toamnă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO