Vântul a făcut prăpăd în România: școli închise, blocuri și mașini devastate
Zone montane din România sunt până luni seară, sub cod roşu de vânt puternic şi chiar viscol, cu rafale de până la 180 de km pe oră! Alte regiuni se află sub cod portocaliu, iar restul ţării, sub cod galben.
Vijelia a făcut, deja ,pagube mari: mai mulţi copaci au fost doborâţi şi au blocat circulaţia pe şosele sau căi ferate.
În judeţul Braşov, faţada unui bloc a fost smulsă şi a căzut pe două maşini. Mai multe panouri publicitare s-au desprins de pe stâlpi, iar câteva localităţi au rămas fără curent electric după ce firele au fost rupte.
În același timp, școlile din localităţile Cincu, Vlădeni şi Arini, din judeţul Braşov au, luni, cursurile suspendate din cauza condiţiilor meteo, a anunțat Ministerului Educaţiei Naţionale, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, un număr de 132 de elevi sunt afectaţi de suspendarea cursurilor.
În Braşov, vijelia s-a înteţit pe la două noaptea. Unii oameni s-au trezit, speriaţi, când au auzit zgomote puternice pe-afară.
Localnic: "Bătea, nu ştiam ce bătea, credeam că e ăla sus, acoperişul. Noaptea se auzea că eu dormeam pe colţ aici."
Faţada blocului a fost pur şi simplu smulsă de vânt şi a căzut peste două maşini care erau parcate în apropiere.
Proprietarul mașinii: Văd că e oglinda spartă şi e zgâriată, de vreo 500 de lei tot cred că este pagubă.
Reporter: Bătea vântul foarte tare?
Proprietar: Da, stau în Sânpetru şi acolo bătea de numa , numa.
O altă maşină s-a ales cu plafonul distrus. La faţa locului au intervenit lucrarorii de la primărie şi pompierii pentru a elibera zona şi a îndepărta de pe bloc celelalte bucăţi care riscau să cadă.
Oamenii spun că faţadă a fost pusă în urmă cu 9 ani şi se plâng ca lucrarea ar fi fost făcută de mântuială.
Reporter: Cât aţi dat?
Bărbat: 4.000 de lei, a fost în particular, nu a fost unul dinăsta să dea facturi, să le înregistrezi undeva.
Reporter: Nu a fost firma autorizată?
Bărbat: Nu.
Pompierii au intervenit încă de la ora 5 dimineaţă pentru a elibera zonele unde vântul a pus la pământ panouri publicitare şi copaci. Echipajele au intervenit, simultan, în mai multe zone din oraş şi din împrejurimi.
Cirpian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov: "A fost vorba despre copaci căzuţi pe mai multe drumuri din udetul Braşov, Drumul Naţional 1 între Predeal şi Braşov, DN 1 A între Brădet şi Cheia, dar şi pe drumul Poienii. totodată s-a mai intervenit pentru îndepărtarea unor elemente de contructie care stăteau să cadă de la acoperişul unui bloc de locuinţe."
Vreme de o oră şi jumătatea traficul feroviar a fost blocat între Predeal şi Timisul de Jos după ce mai mulţi copaci au căzut peste calea ferată.
Vântul puternic a făcut ravagii şi în județul Gorj.
Doi brazi înalţi de peste 10 metri au căzut în luni dimineaţă pe DN 67D, la Peștișani. Traficul a fost blocat preţ de câteva minute, până când angajaţii primăriei au intervenit pentru a elibera carosabilul. Un al treilea arbore a fost doborât de vântul puternic în aceiaşi zonă, dar fără să fie blocat traficul rutier. Vântul a mai smuls şi ţigle de pe unele acoperişuri, dar nimeni nu a fost rănit.
Şi în Mehedinţi, un arbore a căzut pe şosea şi a blocat circulaţia rutieră.
Dealtfel, nu numai zona montană a judeţelor Gorj şi Mehedinţi, ci şi lanţul Carpaţilor Meridionali şi de curbură sunt până seara sub avertizare cod roşu de vijelii. Rafalele pot ajunge şi la 180 km/h.
Carpaţii Orientali sunt sub cod portocaliu de viscol şi vizibilitate redusă, în specila la altitudini mai mari de 1600 de metri.
Meteorologii anunţa că în Vestul şi Estul Ţării este în vigoare, până la ora 18.00, un cod galben de vânt puternic.