Campania pro-referendum NU trebuie să respecte legea electorală, susţine CpF

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 03 Octombrie 2018 19:53
Categorie: Actualitate

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Familiei spun că nu se poate asimila campania pentru referendum cu o campanie electorală, deşi unii judecători au decis deja în acest sens. 

Potrivit Biroului Electoral Central, felul în care se face campanie pentru referendum este stabilit de legea privind alegerea parlamentului. Actul prevede ca afişajul se face doar în locuri special amenajate de către primărie iar afişele nu trebuie să fie mai mari de 50 de centimetri. Bannerele de mari dimensiuni nu sunt admise în cele 30 de zile ale campaniei electorale de dinaintea scrutinului.

Coaliţia pentru Familie - care a comandat o parte dintre afişe - susţine însă că prevederile nu se aplică organizaţiei.

"Campania noastră nu poate fi asimilată şi nu poate fi încadrată unei campanii politice şi unei campanii electorale. Partidele se supun articolelor care privesc campania electorală, cetăţenii, în schimb, nu se supun acestor norme. Cetăţenii sunt o categorie distinctă de partide politice. Mirarea noastră este că judecători cu experienţă par să nu facă această distincţie", a susţinut Gheorghiu.

În opinia CpF, campania pentru referendum este făcută de cetăţeni şi organizaţiile acestora şi este liberă de "poverile" impuse prin lege campaniilor partidelor politice.

"Din păcate, există o confuzie uriaşă în toate aceste cazuri şi practica tinde să se conformeze ideii că întreaga campanie pentru referendum este o campanie politică şi electorală. Deci, respingem pe temei legal această înţelegere, ea este profund greşită şi are ca efect imediat şi negativ îndepărtarea cetăţenilor de la expresia liberă a voinţei lor, a opţiunii lor pentru referendum şi, practic, scoate toate materialele noastre publicitare stradale în afara campaniei pentru referendum, ceea ce este inadmisibil. Este inadmisibil ca noi, în Bucureşti, să asistăm în zilele următoare la demontarea panourilor, banerelor pe care le-am pus în virtutea legii. Toate au fost ridicate fie cu avizul primăriei, fie cu avizele firmelor respective, obţinute la rândul lor la primărie, într-un efort de a respecta legea", a afirmat Mihai Gheorghiu.

În opinia sa, motivele îndepărtării panourilor publicitare referitoare la mărime şi folosirea culorilor drapelului României nu pot fi luate în considerare.

"Mărimea panourilor este iarăşi un criteriu care nu ni se aplică, se aplică numai materialelor publicitare, politice din campania electorală. De asemenea, faptul că există culorile drapelului României iarăşi nu ne este opozabil pentru că aceste materiale ale noastre nu sunt ale partidelor politice, nu vizează scopuri politice şi este foarte ciudat ca cetăţenii României, organizaţiile civice ale cetăţenilor României să nu poată folosi drapelul României. Respingem această interpretare unitară, fără nuanţe, fără temei legal a întregii campanii pentru referendum ca fiind o campanie politică. Este punctul nostru de vedere oficial. Am sesizat deja astăzi, într-o contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti, la hotărârea privitoare la respingerea de către Biroul Electoral Central a contestaţiei noastre", a mai spus preşedintele CpF.

El a susţinut că nu există nicio raţiune constituţională şi legală pentru a le interzice cetăţenilor să îşi manifeste voinţa prin materiale şi afişaj stradal.

Întrebat în legătură cu apariţia unor pliante cu mesaje antiavort şi interzicerea divorţului, cu sigla Coaliţiei pentru familie, Gheorghiu a afirmat că este vorba de o campanie de dezinformare "bine articulată". "Sunt încercări de a demoniza orice campanie pozitivă pentru referendum", a adăugat Gheorghiu.

 

Ce a păţit proprietarul brutăriei care a băgat pliante pro-referendum în pungile cu pâine
Ce a păţit proprietarul brutăriei care a băgat pliante pro-referendum în pungile cu pâine
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis
ONG care luptă pentru drepturile copiilor cu autism, plângere împotriva lui Iohannis la CNCD
Amendă record pentru un șofer de 23 de ani, din Galați. Ce a făcut la volan
Cutremur marți seară, în România, al şaptelea din luna decembrie
Mii de militari vor fi puși în stare de alertă în Marea Britanie
Persoanele cu handicap grav vor beneficia de pensie mai devreme
Comisia Europeana, despre OUG privind amnistia și grațierea: ”Au stârnit îngrijorare”
Anca Pop, Instagram
Coincidență sinistră. Ultima imagine postată de cântăreața Anca Pop și mesajul ei
CAMERA ASCUNSĂ. Comerț cu porci în zonele afectate de pestă: ”Nu mai e poliție aici”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a prăbușit în Dunăre mașina în care era Anca Pop
Furnizarea agentului termic, întreruptă în Capitală. Zonele afectate
A încercat să plece fără a plăti cu cumpărături de 2000 de lei. Ce avea în coș
Descoperire șocantă făcută într-o casă din Brașov cuprinsă de incendiu