Amenzi pentru afişele pro-referendum din biserici. Gestul făcut de o primărie din Suceava

Ultimul update: Vineri 05 Octombrie 2018 18:42
Data publicarii: Miercuri 03 Octombrie 2018 19:06
Categorie: Actualitate

Mai multe afişe folosite în campania pentru referendum au fost reclamate, la Birourile Electorale Judeţene după ce mesajul transmis prin intermediul lor a fost considerat de unii discriminatoriu. În unele cazuri, a fost sesizată poliţia.

Un preot din Brăila a fost sancţionat cu avertisment, pentru că a permis amplasarea la intrarea în biserică a unui afiş pe care era prezent şi tricolorul. Primăria din Dorna Candrenilor - judeţul Suceava a făcut campanie pentru referendum.

Pe pagina de Facebook a instituţiei au fost postate mesaje prin care oamenilor li se indică unde să pună ştampila pe buletinul de vot. Iniţiativa a stârnit revolta asociaţiilor care apără drepturile minorităţilor sexuale.

Vlad Popa, Preşedinte Prisma Cluj: "Este inaceptabil şi ilegat ca instituţiile publice să promoveze prin resursele bugetului de stat şi public informaţii electorale părtinitoare în plină campanie electorală, considerăm că acest lucru este inacceptabil."

Primarul din Dorna Candrenilor a declarat că nu ştia de existenţa mesajelor şi le-a scos. În schimb, un preot din Brăila fost sancţionat de poliţişti pentru că a permis afişarea unui banner cu mesajul "Apără copiii României" chiar la intrarea în biserică.

Afişe similare au apărut în fata catedralei din oraş şi a altor biserici.

"Păi poliţia probabil că sunt de acord cu ăştia, cu indivizii ăştia. Homosexualii ăştia, femei şi bărbaţi", spune o femeie care vinde lumânări la intrarea în lăcaşul de cult.

Laura Belciugan, Poliţia Brăila: "Comanda Inspectoratului Județean de Poliţie Brăila a dispus efectuarea de verificări, urmând a fi luate măsurile legale în consecinţă."

Şi în Bacău, afişele au fost subiect de dezbarere. La sesizarea unui deputat, Biroul Electoral Judeţean a analizat dacă mesajul poate fi considerat propagandă electorală şi dacă se impune înlăturarea pliantelor care îl conţin. „BEJ Bacău a dispus astăzi respingerea sesizării Cu majoritate de voturi, membru BEJ au votat ca aceste materiale nu pot fi considerate materiale electorale", a anunţat Biroul.

În Bihor inspectorii de la protecţia consumatorului l-au amendat cu zece mii de lei pe proprietarul unei brutării, după ce a introdus pliante pentru referendum în pungile cu pâine.

"Ca părinte mi-a venit ideea să-mi susţin familia şi viitorul copiilor”, a spus el. În acelaşi timp, mai multe pliante - care au fost împărţite în Oradea - au fost interzise pentru că transmiteau un mesaj prea dur.

Potrivit Biroului Electoral Central felul în care se face campanie pentru referendum este stabilit de legea privind alegerea parlamentului.

Actul prevede ca afişajul se face doar în locuri special amenajate de către primărie iar afişele nu trebuie să fie mai mari de 50 de centimetri. Bannerele de mari dimensiuni nu sunt admise în cele 30 de zile ale campaniei electorale de dinaintea scrutinului. Coaliţia pentru Familie - care a comandat o parte dintre afişe - susţine însă că prevederile nu se aplică organizaţiei.

Mihai Gheorghiu, Preşedinte Coaliţia Pentru Familie: "Campania noastră nu poate fi încadrată unei campanii politice şi electorale. Deci regimul acesta nu se poate aplica decât partidelor. Partidele se supun articolelor legale care privesc campania electorală. Cetăţenii în schimb nu se supun, nu se pot supune acestor norme”.

Referendumul de modificare a constituţiei va avea loc sâmbătă şi duminică.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Preşedinţii secţiilor de votare care nu au putut fi contactaţi, căutați cu poliția prin localitățile din Vrancea
Preşedinţii secţiilor de votare care nu au putut fi contactaţi, căutați cu poliția prin localitățile din Vrancea
VIDEO PROTVPLUS.RO
spital lugoj
Apelul disperat al unui medic din Craiova către parlamentari: ”Mor medici în gardă”
Imaginile dureroase postate pe Facebook de o victimă a incendiului de la Colectiv. ”Poate fi destul de dur”
Gabriela Firea caută, la Tokyo, soluții pentru traficul aglomerat din Capitală
Dator vândut la stat, din cauza unei erori administrative. A primit amenzi de zeci de mii de lei
Ștefan a sângerat până a murit în spital, a constatat INML. Mama: ”Ei ziceau că e în regulă”
Importul de carne, conserve şi preparate din carne crește constant în România
fauna Marea Neagra
Fauna din Marea Neagră, tot mai săracă. Semnalul de alarmă tras de cercetători
Incendiu periculos într-o localitate din Cluj, în apropierea caselor oamenilor
Apariţie revoltătoare lângă Sfinx, în Bucegi. Un şofer a urcat cu maşina până la monumentul protejat
Alarmă într-o școală din Caraș Severin, unde un elev a venit cu o grenadă la ore. Primele măsuri
Cărucior cu un bebeluș, împins din mașină. Mamă: ”A fost un pic de amuzament”
Gafa diplomatică comisă de Carmen Dan. Cu cine l-a confundat pe Matteo Salvini. FOTO