Coaliţia de guvernare este în prag de a se destrăma. Miza constă în 50 de miliarde de lei destinate primăriilor
Coaliţia de guvernare este în prag de a se destrăma. Criza politică s-a declanșat din cauza unei Ordonanţe de Urgenţă care s-a ivit neașteptat pe agenda şedinţei de guvern de miercuri dimineaţă.
Liderii USR-PLUS au amenințat cu boicotul. Miza constă în 50 de miliarde de lei destinate primăriilor. Scandalul a escaladat miercuri seară, când premierul Cîțu a decis remanierea ministrului justiției, Stelian Ion, membru USR-PLUS.
Schimbarea a fost acceptată, joi, și de președintele Klaus Iohannis. Și după câteva ore, liderii USR-PLUS au anunţat că retrag sprijinul politic acordat lui Cîţu și amenință cu o moțiune de cenzură.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Florin Cîțu, premierul României: "Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de ministru al Justiției a domnului Stelian Ion. Nu voi acceptă în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care, din nefericire, nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. Un exemplu este desființarea Secției Speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desființată. A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin Programul de Guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat."
Divergenţele au plecat de la includerea pe agenda şedinţei de guvern a unei Ordonanţe privind Programul Național de Investiții "Anghel Saligny", care prevede alocarea a 50 de miliarde de lei către primării.
Actul nu avea, însă, avizul Ministerului Justiţiei. Cei de la USR PLUS consideră că programul este doar o irosire a banilor, care vor fi trimişi doar către primarii liberali. Premierul Cîţu spune însă altceva.
Florin Cîţu: "Nu mai accept pe nimeni în Guvern care să șantajeze, pe nimeni care să nu înțeleagă că noi aici nu vorbim despre primari, ci vorbim despre comunități și despre interesul cetățenilor. România trebuie dezvoltată!
Doar pentru că colegii noștri de coaliție de la USR-PLUS nu au foarte mulți primari, nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit."
La câteva minute după declaraţia premierului, liderii USR PLUS au reacţionat în mediul on-line.
Stelian Ion, ministrul demis al Justiţiei, a scris că ”premierul și-a semnat de fapt propria plecare din Guvern” şi că ”Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare.”
Dan Barna, co-președinte al USR-PLUS, a scris la rândul lui ”Florin Cițu a arătat că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Florin Cîțu trebuie să plece”, încheie Barna comentariul.
Și Dacian Cioloș a reacționat: ”Florin Cîțu demite fără motiv al doilea ministru USR-PLUS ... Acesta nu mai e un guvern de coaliție!”.
Florin Cîțu: "Îmi doresc ca partenerii noștri de coaliție, USR PLUS, să aibă înțelegerea, să aibă responsabilitatea să nu aleagă ieșirea de la guvernare, așa cum comunică de azi dimineață, pe diverse canale. Această coaliție este datoare să livreze reforme pentru români."
Însă, în miez de noapte, cei de la USR PLUS au anunţat că îşi retrag sprijinul politic acordat lui Florin Cîţu, şi că dacă nu va fi numit un alt premier, vor susţine o moţiune de cenzură împotriva guvernului Cîţu.