Coada uriasa de 40.000 de credinciosi in Capitala. Toti asteapta sa atinga moastele de la Patriarhie
In pragul marii sarbatori de Sfantul Dumitru, peste 40.000 de credinciosi au urcat in rugaciune Dealul Patriarhiei.
Oamenii asteapta in liniste la cozi interminabile, ca sa atinga racla cu ramasitele sfintilor, Dimitrie, Nectarie, Constantin si Elena.
Vineri este o zi cu adevarat speciala, ziua Sfantului Dumitru, iar la liturghie va participa Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Efrem, alaturi de un sobor de preoti din Grecia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sarbatoare mare va fi si la Constanta, acolo unde acum cateva zile preotii au descoperit intamplator intr-o biserica moastele a zece sfinti printre care unele ale sfantului Constantin cel Mare.
Este o coincidenta sau mai degraba o minune, se intreaba in cor credinciosii in conditiile in care descoperirea celor 10 moaste s-a facut intr-un lacas care are hramul Sfantul Dumitru.
Racla cu moastele mai multor sfinti, intre care unul ar fi fost o perioada insotitor al Sfantului Apostol Pavel, a fost descoperita in clopotnita unei biserici din oras.
Primele indicii arata ca fragmentele de oseminte sunt o donatie de la un schit de pe Muntele Athos. Sipetul a fost ascuns, cel mai probabil în urma cu o jumatate de secol.
Cutia cu sfintele moaste a fost bine pe acest raft in spatele unor cutii si in spatele unor obiecte bisericesti. A fost descoperita abia acum cateva zile in timpul unei curatenii generala.
Credinciosii din Constanta vorbesc ca despre o minune.
"Este chiar un semn. Si chiar un semn catre parintele care a venit nou paroh, Ilie.", spune un credincios.
Langa acea cutie, a fost gasit si un document redactat in greaca, datat 1936, care atesta autenticitatea moastelor. Se pare ca a fost scris de cel care le-a si daruit- staretul Schitului "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie", de pe Muntele Athos, ce apartine de manasirea Vatopedi.
"O particica din sfintele moaste ale Sfantului Constantin cel Mare, a Sfintei Cuvioase Teoctista, Sfantul Apostol Filimon, cel caruia Sfantul Apostol Pavel ii scrie o scrisoare canonica, Sfantul Mucenic Teodor, doctorii fara de arginti Cosma si Damian.", spune Ilie Petre, preotul paroh al Bisericii "Sfantul Dumitru"
Ramasitele celor zece sfinti vor fi expuse, incepand din aceasta seara, la Biserica "Sfantul Dumitru", din Constanta.