Carantina noaptea, în weekend, la o rată de infectare de 6 la mie. Guvernul a adoptat măsurile CNSU

×
Codul embed a fost copiat

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat, joi, o hotărâre prin care sunt modificate măsurile restrictive aplicate în funcţie de incidenţa cazurilor de COVID-19 din localităţi.

Pus în fața valului patru, care face deja ravagii în România, Guvernul schimbă regulile și impune noi restricții pentru persoanele care nu s-au vaccinat.

Carantina de noapte va fi impusă doar în localitățile cu peste șase infectări la mia de locuitori, nu la peste patru, cum era până acum, însă cei imunizați vor fi liberi să iasă din case. În schimb, nu vom mai putea merge să mâncam într-un centru comercial fără să avem certificat verde.

Cum ritmul infectărilor crește, Guvernul a decis să se bucure de mai multe libertăți doar cei care s-au vaccinat.

Florin Cîțu, premier: ”Pentru zonele carantinate noaptea, cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din case, deci nu mi se pare normal dacă te-ai vaccinat și ai certificat de vaccinare să ţi se restricţioneze în vreun fel activitatea.''

Potrivit unei hotărâri a Guvernului, carantina de noapte va fi impusă doar în localitățile în care rata infectărilor este între șase și 7,5 la mie. Asta înseamnă că în zilele de vineri, sâmbătă și duminică magazinele se vor închide la ora 18.00, iar restricțiile de circulație vor fi impuse după ora 20. În localitățile cu o incidență de peste 7,5 la mie toate aceste restricții sunt valabile toată săptămâna.

Înainte, aceste măsuri erau luate în cazul localităților cu o rată de incidență de peste patru la mie. Rămân valabile excepțiile de la carantină pentru cei care merg la muncă sau au o urgență medicală.

Noile măsuri au venit după o ședință atipică a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Discuțiile au început seara, târziu, dar decizia a venit a doua zi, dimineața, înainte de ședința de Guvern. A fost nevoie de o reuniune a Executivului în care să fie aprobate noile măsuri, fără de care, Timișoara de pildă, ar fi intrat chiar de la finele acestei săptămâni în carantină. Asta ar fi însemnat magazine închise la ora 18.00 și restricții de circulație începând cu ora 20.

Dacă în mall-uri poate intra oricine, în restaurantele din interiorul lor vor intra doar cei care s-au vaccinat, a anunțat premierul. Restricțiile vor fi, de asemenea, în vigoare pentru accesul la cinema ori teatre, localuri și evenimente ca nunți ori botezuri.

Florin Cîțu, premier: ”Vom cere să fie izolate şi să poţi să intri cu certificatul verde, deci rămân deschise, dar cu certificatul verde.''

Copiii sub 12 ani nu vor mai trebui să fie testați dacă vor să-și însoțească părinții în locurile cu restricții, în zonele cu incidență de peste 3 la mie.

Acum, peste 300 de localități au o incidență de peste 3 infectări la mie. Mai grav, 40 dintre ele depășesc chiar 6 la mie, pe când o localitate din Cluj a ajuns la peste 12 la mie.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prin actul normativ s-au stabilit următoarele:

- creşterea de la 6 ani la 12 ani a vârstei până la care copiii sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activităţi unde accesul este permis sub această condiţie;

- creşterea pragului incidenţei cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulaţiei persoanelor în afara locuinţei, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori;

- creşterea pragului incidenţei cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00 - 18,00, pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori;

* delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, astfel încât accesul să poată fi realizat controlat doar pentru persoane testate, vaccinate şi trecute prin boală;

* introducerea unei noi excepţii de la interdicţia deplasării în afara locuinţei la nivelul localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte pragul de 6/1.000 de locuitori pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

Deciziile adoptate de Guvern sunt fundamentate pe propunerile făcute de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Hotărârea nr. 73/23 septembrie 2021.

Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

 

Citește și...
Un fost mare fotbalist rus a fost chemat la război. Ce spune tatăl său despre ordinul de mobilizare
Un fost mare fotbalist rus a fost chemat la război. Ce spune tatăl său despre ordinul de mobilizare

Fostul fobalist internațional rus Diniyar Bilyaletdinov a primit documente de încorporare în armată, după ce Vladimir Putin a ordonat „mobilizarea parțială” pentru războiul din Ucraina, deși nu se încadrează în criteriile stabilite de lege.

Un copil de patru ani din Găești aflat în grija mamei sale a murit înecat. Femeia a dispărut și este căutată de poliție. FOTO
Un copil de patru ani din Găești aflat în grija mamei sale a murit înecat. Femeia a dispărut și este căutată de poliție. FOTO

Un copil în vârstă de patru ani din Găești s-a înecat, miercuri, în timp ce afla în grija mamei sale. Copilul s-a înecat după ce a căzut într-o piscină, situată în curtea locuinței.

Cel mai bătrân agresor sexual din Registrul național din România are 98 de ani. Câți sunt în total
Cel mai bătrân agresor sexual din Registrul național din România are 98 de ani. Câți sunt în total

În Registrul național al Agresorilor Sexuali din România sunt înscrise peste 63.000 de persoane, iar cea mai bătrână are 98 de ani.

Recomandări
O fraudă uriașă cu lemn tăiat ilegal din păduri, investigată în aproape jumătate din țară. Cine ar fi suspecții
O fraudă uriașă cu lemn tăiat ilegal din păduri, investigată în aproape jumătate din țară. Cine ar fi suspecții

Una dintre cele mai mari fraude cu lemn tăiat ilegal din păduri este investigată de nouă structuri ale statului. Poliţiştii şi procurorii au descins la 17 Ocoale Silvice din Suceava, dar şi la 146 de firme şi chiar adrese particulare din alte 17 judeţe.

Conversația dintre Visarion Alexa și o enoriașă: „Te știu de când erai mică. Sunt ca plastelina în mâinile tale” FOTO
Conversația dintre Visarion Alexa și o enoriașă: „Te știu de când erai mică. Sunt ca plastelina în mâinile tale” FOTO

Au apărut noi mesaje acuzatoare la adresa preotului Visarion Alexa. Încă o femeie povestește, că părintele i-a făcut avansuri și chiar, a sărutat-o când, au fost împreună. Pentru a dovedi că nu minte a publicat, și capturi cu mesajele.

În timpul unui discurs, Joe Biden a căutat în sală o deputată care a decedat în august: “Unde este Jackie?” VIDEO
În timpul unui discurs, Joe Biden a căutat în sală o deputată care a decedat în august: “Unde este Jackie?” VIDEO

Preşedintele american, Joe Biden, a căutat-o în timpul unui discurs pe deputata din Indiana Jackie Walorski, care a decedat într-un accident rutier în august, părând să fi uitat că femeia a murit.