Ciorile fac prăpăd zeci de hectare de culturi agricole în fiecare an. Păgubit: ”Scoate porumbul şi la 20 de cm înălţime”
Zeci de hectare de culturi agricole sunt distruse de ciori în fiecare an în toată țara. Pentru că aceste păsări sunt protejate de lege în Europa, agricultorii nu le pot face nimic. Sigura soluție este să păzească terenurile, permanent ca să le alunge.
Ministrul Agriculturii susține că problema ciorilor trebuie tratată radical după modelul aplicat cormoranilor.
Ion Furdui are 50 de hectare semănate cu porumb, grâu, soia şi lucernă. Cu problema ciorilor se confruntă de 20 de ani. Ca să le alunge, plătește paznici, dar păsările tot ajung la cultură. Fermierul susține că, într-o oră, acestea pot distruge un hectar. Astfel că pe anumite porțiuni a însămânțat și a treia oară.
Ion Furdui, agricultor: „La momentul de faţă sunt afectat cam 30% din suprafaţă. Mă refer la dealurile Bacăului. Și în celelalte zone, dar mai puţin. Aici unde e aproape de cuibăritul lor sunt afectat foarte puternic. Scoate porumbul şi când are 20 de centimetri înălţime. Probabil găsesc sub sămânţă o vietate o furnică - ceva este că îl scoate şi când e mare.”
La marginea orașului Târgu Jiu, acest pensionar de 84 de ani a semănat în primăvară câteva hectare cu porumb. Se aștepta la o recoltă bogată, dar, ciorile i-au dat toate planurile peste cap.
Ion Șarapatin, agricultor păgubit: „Aratul e făcut, discuitul e făcut, semănatul e făcut. Cheltuială, cheltuială, cam 1500 pentru un hectare.”
Reporter: Și vina?
Ion Șarapatin, agricultor păgubit: „Ciorile pe care nu ai voie să le distrugi că sunt protejate de lege.”
Întrebat despre modificarea legislativă care permite vânarea cormoranilor în tot timpul anului, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că ar trebui găsită o soluție și pentru ciori.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „În așa fel încât să nu ne mânănce culturile. Ori cioara, ori omul.” Eu zic că omul.”
Modificarea adusă legii vânătorii, în privința cormoranilor, a fost adoptată marți de Camera Deputaților, care este for decizional. Și urmează să ajungă la președinte, pentru promulgare. Societatea Ornitologică Română atrage atenția că aceasta încalcă legislația europeană și națională de mediu, și că România riscă declanșarea unei proceduri de infringement.