Ciorile, coşmarul viitoarei Capitalei Culturale. Sunt prea inteligente pentru soluţiile găsite de Primărie

Ultima actualizare: 13-02-2020 20:00

În lupta cu ciorile din Timișoara, primăria orașului crede că a găsit cea mai bună metodă.

După numeroase încercări, edilii au observat că lampioanele electrice, montate de Crăciun, le-au speriat, așa că au decis să amplaseze și mai multe. Dar specialiștii le transmit că păsările, extrem de inteligente, se vor adapta ușor și la acest experiment și vor reveni. Ornitologii spun că cel mai eficient mijloc de a le goni este îndepărtarea gunoaielor.

Autoritățile au încercat numeroase metode ca să alunge ciorile: aparate cu ultrasunete, înregistrări care imită țipetele păsărilor răpitoare, distrugerea cuiburilor și toaletarea copacilor, însă totul a fost în zadar.

Bărbat: „Era greu să și respiri aerul de aici. Era groaznic."

Acum angajații Primăriei au observat că păsările sunt mai puține și cred că s-au speriat de lumina gălbuie a ornamentelor montate de sărbători.

Nicolae Robu, primarul Timișoarei: „Acest parc din spatele catedralei nu mai aparține oamenilor. Ciorile au devenit din ce în ce mai multe și chiar nu te poți apropia. În perioada sărbătorilor de iarnă s-a recurs la montarea de lampioane. Am constatat că au dispărut ciorile de acolo. Văzând că ele acolo nu au mai apărut, am dat dispoziție zilele trecute să se monteze și în copacii din parcul din spatele catedralei. Ciorile au dispărut."

Și localnicii au observat că în aceste zile parcul este curat și nu mai sunt deranjați de zgomotele produse de ciori.

Bărbat: „Până acum nu am mai văzut la fel de multe, dar na, sper să fie ceva bun.”

Femeie: „Nu cred că o să meargă, dar na, să sperăm. Plin de păsări, peste tot și pe bănci. Nu se putea sta pe bănci că erau murdare în ultimul hal."

Specialiștii susțin, însă, că rezultatul ar putea fi de scurtă durată. Ciorile sunt printre cele mai inteligente păsări: se vor adapta rapid cu lumina lampioanelor și vor reveni.

Andrei Kiss, ornitolog: „Nu cred că va da rezultate, cum bunăoară, ultrasunetele și nici celelalte metode nu dau rezultate, având în vedere că ciorile se obișnuiesc. Vin încoace, fiindcă au tot ce le trebuie, casă și masă. Coboară în această zonă, pentru că există hrană suficientă și nu există niciun factor de risc."

În vestul Europei, numărul ciorilor este foarte mic, din acest motiv ele sunt protejate în toată Uniunea Europeană. Singura metodă eficientă pentru a reduce numărul lor, spun biologii, este reducerea cantităților de gunoaie de pe câmpuri și din orașe.

Conf. univ. dr Ioan Bănățean-Dunea, biolog: „Trebuie să vină în prim plan și o altă abordare și anume managementul deșeurilor, pentru că un management defectuos duce la o explozie în ceea ce privește populațiile de ciori din orice zonă și orice colț al lumii. Migrează pe distanțe scurte din locul de odihnă către zonele de hrănire."

Potrivit Societății Ornitologice Române, în România sunt aproximativ 400.000 de perechi de ciori.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO