Exasperaţi de ciori, primarii vor să aducă şoimi şi ulii dresaţi pentru a le alunga

Dată publicare: 12-04-2021 09:45
Dată actualizare: 12-04-2021 10:15


Autoritățile locale caută arme noi în război cu ciorile care fac gălăgie și lasă multă mizerie în urmă. După mai multe bătălii pierdute în fața zburătoarelor, primarul Ploieștiului s-a documentat și a aflat că pot fi alungate de un uliu dresat.

Ar vrea să angajeze cu acte în regulă o firmă care să-i ofere un asemenea serviciu. Și edilul șef din Salonta, județul Bihor, are același plan.

Aceștia sunt inamicii publici în Ploiești și Salonta. Iar Șoiom, un șoim călător de doi ani adus din Ungaria, ar putea fi cavalerul salvator.

Dorin Cărăbeț, biolog: ”Pasărea de pradă este lansata asupra stolului și însăși faptul că se desprinde de pe pumnul șoimarului și se ridică în aer creează o panică generală printre păsări. După un timp în care pasărea zboară, este chemată, recompensată și lansată din nou”.

Proprietarul răpitoarei spune că operațiunea trebuie repetată zilnic cel puțin o lună, pentru ca ciorile să realizeaze că se află pe terenul unui prădător și să părăsească locul.

Ideea de a folosi păsări răpitoare este relativ nouă în România, dar în străinătate în acest mod sunt protejate mai multe aeroporturi și depozite agricole.

Primarul Ploieștiului a decis să o încerce după ce oamenii i s-au plâns că nu mai suportă croncănitul ciorilor.

Andrei Voloșevici, primar Ploiești: ”Știu că poate pare haioasă sau luată în derâdere, dar îmi e foarte clar că trebuie să găsesc o soluție care să fie eficientă și cât se poate de ieftină”.

 

Ce neajunsuri au păsările de pradă

Administrația locală a încercat până acum mai multe metode: a distrus cuiburi și a cumpărat aparate cu ultrasunete, dar nimic nu a funcționat.

Localnice: ”Cum vine 7 seara e teroare și dimineața la 5”.

Și locuitorii orașului Salonta sunt deranjați de miile de ciori care și-au făcut cuiburi în plopii de pe marginea drumului.

Localnic: ”Fac mizerie, gălăgie, mai ales la zona în care stau, aicea”.

Aici, edilii deja au inițiat discuții cu un proprietar de păsări răpitoare.

Folosirea păsărilor răpitoare pentru asemenea operațiuni este totuși delicată.

Pe de o parte, pentru că ar putea afecta și porumbeii sau ciorile de semănătură, care sunt protejate de lege.

Pe de altă parte, o inițiativă legislativă care legaliza folosirea șoimilor și a uliilor la vânătoare nu a fost deocamdată promulgată.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO