Autoritățile din Târgu Jiu declară război total ciorilor care au invadat Parcul Central din oraș, unde se găsesc operele lui Brâncuși.   

Turiștii care vin să vadă Poarta Sărutului sau Masa Tăcerii trebuie să suporte zgomotul făcut de înaripate, dar și mizeria lăsată de ele.

Aceste păsări, ocrotite de lege, sunt atât de inteligente, încât ignoră multe dintre sistemele care ar trebui să le sperie.

Miercuri, o echipă de muncitori a început să dărâme cuiburile în care ciorile se pregătesc să își depună ouăle de acum încolo. Inițial, primăria instalase boxe prin care se auzeau sunete de împușcături și țipete ale unor păsări de pradă, dar metoda nu a funcționat.

Autoritățile au instalat și două dispozitive laser care, seara, ar fi trebuit să sperie ciorile.

Localnic: ”Nu vedeți, că fac pe noi toată ziua. Trec și eu prin parc și ele fac pe mine, cum să-mi convină, nu-mi convine. Să dea cu ele jos, să se ducă pe râuri, pe ape.”

Localnică: ”Nu mă deranjează, ce să zic că mă deranjează. Într-adevăr, fac mizerie, dar asta e.”

Toată această desfășurare de forțe e făcută în contextul în care zilnic cel puțin 10 angajați de la salubritate spală aleile și băncile de mizeria făcută de ciori.

Viorel Cârlig – responsabil curățenie parcuri: ”Această curățenie se face zi de zi, cetățeanul trece la câteva ore bune și nu se vede că am făcut, pentru că în permanență ciorile își fac necesitățile în zonele astea care sunt de relaxare.”

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: ”Din păcate, în momentul de față, din ceea ce știu eu, niciunul dintre edilii din țară nu a reușit să câștige acest război. Sper să fiu eu primul care câștigă războiul cu ciorile măcar din parcul central, că de pe raza municipiului e imposibil.”

Acum, autoritățile sunt dispuse să dea 10.000 de euro pe un laser de mare putere, care pe o rază de 2 kilometri ar trebui să țină ciorile la distanță.