Ciorile din Cișmigiu, alungate cu ulii. A fost însă doar un test
De mulți ani, ciorile strică imaginea parcului Cișmigiu și liniștea, iar Primăria Capitalei face primii pași spre rezolvarea situației.
Administrația vrea să aducă specialiști cu ulii dresați, pentru a alunga ciorile care fac mizerie pe alei și distrug ramurile arborilor. Este un model aplicat și în alte țări.
După primul test, făcut zilele trecute, rezultatele sunt promițătoare.
Nu doar aleile crăpate și locurile de joacă deteriorate strică imaginea celui mai vechi parc din București. Ciorile, o altă problemă, îl fac aproape nefrecventabil din cauza mizeriei pe care o lasă în urmă și a zgomotului. Ca să rezolve situația, primăria a încheiat un protocol cu o asociație care se ocupă de păsările de pradă și speră să restabilească "ordinea" în Cișmigiu cu ajutorul unor ulii dresați.
Magda Iancu, directorul adjunct ALPAB: „Deţinătorii de ulii au venit cu ei, i-au eliberat în teren. Multe dintre ele au zărit păsările de pradă şi s-au aşezat în vârful copacilor, ca să urmărească ceea ce fac păsările de pradă. Biologii spuneau că sunetele pe care le scoteau denotă că erau speriate."
Mai durează cel puțin un an
Aceasta este doar una dintre opțiunile pe care administrația le ia în calcul pentru îndepărtarea ciorilor din Parcul Cișmigiu. În continuare, ar trebui elaborat un plan care să cuprindă mai multe soluții ce pot fi aplicate aici. Întreg procesul ar putea dura, însă, mai multe luni, aşa că este mai puţin probabil că la începutul verii viitoare, atunci când ciorile se vor reîntoarce aici, să vedem vreo mişcare în parc.
Chiar dacă pleacă din Cișmigiu, există riscul ca ciorile să migreze către alt parc. Așa că, spun specialiștii, administrația ar trebui să găsească soluții prin care să le alunge de tot din oraș.
Alex Opriță, membru al Grupului de Inițiativă Civică Cișmigiu: „Cu siguranţă în setul de măsuri pe termen mediu şi lung ar trebui să fie şi replantarea perdelelor forestiere din jurul oraşului. Problema trenează de mulţi ani, şi nu va avea rezolvare într-un an sau doi, ci va trebui cumva permanentizarea acestui set de măsuri pentru Cişmigiu."
În total, pentru acest proiect sunt alocate 500.000 de lei de la buget.