Cine sunt persoanele din România suspectate de infecția cu Omicron. Rafila: „Analizele arată că sunt mai multe mutații”
Noua tulpină Omicron ar putea fi deja în România. Autoritățile vorbesc, deocamdată, despre o „suspiciune înaltă” de infectare, cu noua variantă, în cazul a doi dintre cei trei români testați pozitivi, la întoarcerea din Africa de Sud.
Este vorba despre un bărbat din Vaslui și o femeie din Brașov, ambii vaccinați. Și proba sportivului echipei de rugby CSM Baia Mare este acum în laboratorul specialiștilor de la Institutul Cantacuzino.
O femeie în vârstă de 48 de ani din Brașov, un bărbat de 59 din Vaslui și un tânăr sportiv de la CSM Baia Mare au aflat că sunt pozitivi chiar la sosirea pe aeroport.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Probele celor trei persoane infectate venite din Africa de Sud au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Capitală pentru secvențiere. Specialiștii trebuie să afle dacă cei trei sunt infectați cu noua tulpină Omicron.
Ministerul Sănătății a anunțat că, potrivit primelor teste din procesul de secvențiere a genomului, există suspiciunea înaltă ca bărbatul din Vaslui și femeia din Brașov să fie infectați cu varianta Omicron. Proba sportivului a ajuns abia în urmă cu câteva ore la Instititul Canatacuzino, așadar mai durează. Rezultatul probelor va fi comunicat în urmatoarele zile.
Procesul de secvențiere în cazul Omicron este asemănător cu cel din cazul tulpinii Delta, însă, la finalul procedurii, specialiștii vor avea o combinație de cifre și litere care le va indica dacă este prezenta tulpina sud-africană sau nu.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Analizele ne arată că sunt mai multe mutații să vedem dacă e într-adevăr de Omicron, dar probabilitatea e mare tocmai pentru că este o tulpină”.
Femeia de 48 de ani din Brașov a stat mai bine de o lună în Africa de Sud, împreună cu fiul ei care este negativ. La fel și o rudă. Imediat ce a fost testată pozitiv pe baza aeriana 90 Otopeni, ea fost preluată de o mașină specială echipată anti-Covid și dusă acasă.
Și în cazul bărbatului de 59 de ani, care muncea cu contract în Africa de Sud, suspiciunea că ar fi infectat cu noua tulpina îngrijorează autoritățile. Bărbatul este în acest moment în carantină acasă, locuiește singur, iar starea sa de sănătate este bună.
Mircea Gologan, subprefectul județului Vaslui: „Va fi monitorizat atent ca să nu încalce carantina”.
În schimb, jucătorul de rugby, în vârstă de 25 de ani, de la CSM Știința Baia Mare este în grija medicilor.
Dan Bucă, reprezentant Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș: „Jucătorul a fost internat în spital, nu are probleme de sănătate, nici simptomatologie specifică. Este ținut sub observație și beneficiază de tratament medical”.
De altfel, și lotul este în izolare la un hotel din Baia Mare. Toți sportivii sunt vaccinați.
Specialiștii de la Matei Balș au anunțat că de acum probele persoanelor care vin din străinătate și vor fi testate pozitiv vor intra în laboratorul de genetică al institutului pentru secvențiere.
Dr. Adrian Marinescu: „Noi putem face 1.000 de probe de screening. Avantajul este că metoda de screening se face în 4 ore, iar secvetntierea, dacă ai face-o direct, durează ore, deci e vorba de timp câștigat”.
Până acum, cel puţin 25 de ţări au confirmat prezenţa noii tulpini. Iar în Africa de sud, numărul cazurilor raportate a crescut de patru ori față de săptămână trecută.
Cristian Apetrei, virusolog: „Populația Africii de Sud nu e comparabilă cu populația Europei, e o populație mult mai tânără, numai 6% din populația Africii de Sud are peste 65 de ani, acolo vârstă la care ne așteptam să avem cel mai mare impact al virusului. În al doilea rând, populația Africii de Sud are alt nivel de comorbidități, sunt mai puțin obezi decât europenii și decât amercianii care sunt și mai obezi. În al treilea rând, populația Africii de Sud se confrurtă cu infecția cu HIV, peste 40 la sută e infectată cu HIV, sunt imunosupresați cei mai mulți''.
Pe de altă parte, se înmulțesc semnalele că tulpina Omicron începuse deja să se răspândească prin lume îniante să fie detectată în laboratorul din Durban.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, alexandru rafila, adrian marinescu,
Dată publicare:
02-12-2021 19:43