Cine sunt cei doi polițiști prinși că luau mită de la șoferi. Sunt printre cei mai vechi de la Brigada Rutieră a Capitalei
Cei doi polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei, prinși când luau mită de la un șofer turc, au fost plasați în arest la domiciliu, în urma hotărârii unui judecător de drepturi și libertăți.
Procurorii anticorupție, care vor arestarea lor preventivă, au formulat însă o contestație. Suspecții sunt bănuiți că ar fi luat împreună zeci de spăgi, de-a lungul timpului.
Au fost prinși după o operațiune desfășurată în văzul lumii, pe o stradă din cartierul Dorobanți.
Comisarul și agentul erau monitorizați de ofițerii DGA și procurorii anticorupție. Ca să îi poată prinde în flagrant, anchetatorii ar fi apelat inclusiv la agenți sub acoperire. Doar joi, când au fost prinși cu bani marcați în mașina de poliție, ar fi luat de patru ori mită de la șoferii pe care îi opriseră în trafic. Asta după ce în săptămânile trecute, ar mai fi luat mită de 23 de ori.
Ca mod de operare, banii ascunși între documentele solicitate de către agentul șef de poliție Olteanu Valentin (asigurare sau certificat de înmatriculare) ajungeau ulterior la comisarul Pantea Andrei. Acesta ar fi scos banii, i-ar fi introdus în portofel sau buzunar, iar la sfârșitul programului i-ar fi împărțit cu colegul său, potrivit Biroului de Presă al DNA.
Comisarul Andrei Pantea, de la Biroul de Supaveghere a circulației Rutiere, avea în subordine agenții Brigăzii Rutiere a Capitalei care operau în sectoarele 1,2 și 6. Funcția îi permitea nu doar să își supravegheze agenții din subordine, ci să facă el însuși controale. Inclusiv în zona Dorobanți, spun anchetatorii, frecventată de șoferi înstăriți, acolo unde începuse să petreacă timp îndelungat, împreună cu agentul Valentin Olteanu, care îi era și șofer.
Potrivit unor surse apropiate de anchetă, situația celor doi polițiști este complicată. Există bănuiala că, în realitate, ar fi luat mită de la zeci de șoferi, dar acuzațiile nu vor fi extinse înainte să fie strânse și probele necesare. De altfel toți angajații Ministerului de Interne au fost avertizați că Direcția Generala Anticorupție este cu ochii pe cei care sunt tentați să ia șpăgi.
Lucian Bode, ministrul de Interne: „De aceea, să se gândească de o sută de ori la jurământul pe care l-au depus, la familia lor, înainte de a proceda așa cum au procedat colegii lor. Indiferent de greutățile prin care poate trec, de situația în care se află, astfel de practici sunt de netolerat în Ministerul Afacerilor Interne. Și mă bucur că DNA a beneficiat de sprijinul nostru pentru a elimina astfel de practici.”
Comisarul Pantea și agentul Olteanu sunt doi dintre cei mai vechi polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei.