Cine știa de fapt de imaginile ţinute ascunse de la Colectiv. Explicaţiile oficiale ale IGSU
La 4 ani de la tragedia din Colectiv, aflăm că autorităţile au ţinut la sertar imaginile oficiale cu intervenţia din primele momente.
Sunt 20 de minute de înregistrări dureroase, pe care pompierii nu le-au pus la dispoziţia procurorilor pentru că, spun ei, nu le-au solicitat clar imagini sau fotografii din noaptea nenorocirii.
"Nu am greşit nimic", răspund senini cei care ştiau de existenţa acestor secvenţe, în timp ce procurorii ar lua în calcul inclusiv punerea lor sub acuzare pentru obstrucţionarea justiţiei.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
20 de minute şi 40 de secunde. Atât durează filmul oficial care nu a ajuns până acum la anchetatori. Imaginile au fost filmate de pompierul care are această misiune la intervenţii şi care a ajuns la Colectiv odată cu primele echipaje de salvatori.
Iar filmarea, făcută publică abia miercuri de jurnaliştii de la Libertatea, dezvăluie modul haotic în care s-a acţionat.
Pompierii aleargă pe lângă victimele întinse pe jos, iar unii par mai derutaţii decât civilii care încearcă disperaţi să ajute.
Oficialii cu funcţii înalte vorbesc încontinuu la telefon, nu sunt implicaţi direct în misiunile de salvare, în timp ce zeci de tineri agonizează sau mor pe paleţii cu care sunt căraţi.
Sunt 20 de minute şi 40 de secunde care n-au ajuns niciodată la procurorii care investighează modul de intervenţie a autorităţilor pentru simplul fapt că, în afară de o mână de oameni, nimeni nu a ştiut până acum de existenţa lor.
Acei oameni sunt 2 pompieri ISU şi 4-5 de la IGSU. Le-au vizionat, apoi au decis să le închidă într-un sertar. Explicaţia lor?
"Niciodată din oficiu nu dăm imagini care pot avea impact emoţional. Nimănui", spune colonelul Cristian Radu, de la IGSU.
Colonel Cristian Radu, IGSU: "Imaginile nu au fost cerute punctual."
Reporter: "Trebuia să vă ceară cu subiect şi predicat?"
Procurorii şi reprezentanţii corpulului de control al Guvernului care au făcut atunci un raport le-au cerut oficialilor implicaţi în misiunea de salvare toate datele sau informaţiile legate de caz. Dar cei care ştiau de imagini n-au considerat că sunt probe legate de caz. Nici atunci, nici acum.
Reporter: "Aţi ascuns aceste imagini?"
Colonel Cristian Radu, IGSU: "Nu. Eu nu cred că am greşit. dacă asta constituie o greşeală, n-am nicio problemă să fiu tras la răspundere. Nu se impune şi nu mi voi da demisia".
Eugen Iancu: "Este uimitoare această declaraţie, ne dezvăluie ceea ce ştiam deja, au omorât cel puţin un om prin lipsa de acţiune. Nu l-am văzut pe Raed Arafat o singură dată să se aplece asupra unei victime."
Şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă, Raed Arafat, susţine că nu a ştiut de existenţa acelor imagini. La fel şi ministrul de interne de la acea vreme, Gabriel Oprea.
Nu este exclus ca procurorii să-i pună sub acuzare pentru obstrucţionarea justiţiei pe cei care au ţinut ascunse aceste imagini. Fapta se pedepseşte închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă.
La patru ani de la tragedia de la Colectiv, în urma căreia au murit 64 de oameni, nimeni nu a fost tras la răspundere. Procesul se afla încă în prima fază, în care sunt audiaţi martori, în prima instanţă. Unul dintre supravieţuitori şi-a pus capăt zilelor, doborât de durere pentru că iubita lui şi prietenii au murit în incendiul din club. În timp ce mulţi dintre răniţi încă se tratează şi fac terapie pentru arsurile grave pe care le-au suferit pe 30 octombrie 2015.