Cine se poate vaccina împotriva variolei maimuței. Marea Britanie și Spania au achiziționat primele doze de vaccin
Variola maimuței este o boală care se răspândește peste tot în lume. Deși, nu există încă un tratament pentru variola maimuței, specialiștii spun că pentru prevenirea bolii se poate folosi vaccinul care a eradicat variola umană în anii '80.
La începutul lunii mai, variola maimuței a apărut în Europa și în America de Nord unde au fost depistate câteva zeci de cazuri suspecte, informează AFP.
Între timp, virusul s-a răspândit și în afara celor două continente și primul caz de variola maimuței a fost depistat în Australia. Pacientul care prezintă simptome specifice ale infecției cu variola maimuței este un bărbat întors recent de la Londra.
În urma consultului, medicul autralian, Brett Sutton a declarat că bărbatul “A avut unele simptome înainte de a fi în zbor, dar s-a prezentat la îngrijiri medicale aproape imediat și a avut un medic generalist extrem de perspicace, care s-a gândit la variola maimuței și l-a îndrumat pentru testare, ceea ce a dus la diagnosticare precoce, izolare precoce”.
Ce vaccin se folosește pentru a combate variola maimuței
Vaccinul care oferă protecție împotriva variolei umane, o boală eradicată în 1980, ar putea fi folosit și pentru prevenirea infecție cu variola maimuței.
Dat fiind faptul că cele două virusuri prezintă similitudini, vaccinul pentru combaterea variolei umane oferă o protecție de 85% pentru prevenirea variolei maimuței, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Care sunt țările care au achiziționat vaccinul împotriva variolei maimuței
Marea Britanie a fost prima țară care a achiziționat doze de vaccin împotriva variolei maimuței pentru a protejeza populația de această boală.
Ulterior, și Spania a achiziționat mii de doze de vaccin împotriva variolei maimuței, potrivit cotidianului spaniol El País.
Vaccinul împotriva variolei este recomandat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Conform Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) persoanele care trebuie să se vaccineze sunt cele care au luat contact direct cu bolnavii infectați cu virusul.
Vaccinul Imnavex împotriva variolei a fost autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) în 2013 și de agenţia americană FDA în 2019.
Dezvoltat de Bavarian Nordic, vaccinul are uz specific pentru variola maimuţei şi ar putea proteja împotriva acestei boli în proporţie de 85%, conform experienţei cu vaccinurile utilizateînainte de eradicarea variolei umane.
"În aramata americană se folosește pentru a evita riscul de atac biologic. Există stocuri, nu la nivel populațional, dar nu trebuie făcut de la 0. Avem companii care pot să crească producția. Vom avea mult mai repde lucrurile pregătite. Poate nu mai e nevoie nici de teste pentru că avem istoric larg. Este foarte devreme, este posibil să fie doar un focar care se va stinge la fel de repede cum a apărut”, a declarat Ovidiu Covaciu, fondatorul grupei “Vaccinuri și Vaccinare” și al Coaliției România Sănătoasă.
“Prevenția poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care și-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii”, a precizat, într-un videoclip postat pe Facebook, medicul Florin Roșu.
Care sunt principalele simptome ale variolei maimuței
Simptomele variolei maimuței sunt asemănătoare cu cele ale variolei deja eradicate, însă mai ușoare. Acestea includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot apărea erupţii cutanate, adesea pe faţă, şi se răspândesc în alte părţi ale corpului, inclusiv pe organele genitale.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: variola maimutei, vaccin variola maimutei,
Dată publicare:
23-05-2022 15:44