Cine este profesoara turcă din București a cărei extrădare a fost cerută de Erdogan

Ultima actualizare: 19-12-2019 10:34
Buşra Zeynep Şen

Curtea de Apel Bucureşti a respins, miercuri, cererea autorităţilor din Turcia privind extrădarea unei profesoare de origine turcă care predă limba engleză la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti (ICHB). Decizia nu este definitivă.

Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că procurorul de şedinţă a pledat împotriva extrădării profesoarei.

O profesoară de origine turcă care predă limba engleză la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti a fost ridicată miercuri dimineaţa de poliţiştii români, în baza unui mandat de reţinere pentru extrădare în Turcia, au anunţat oficiali ai instituției de învățământ.

„Sunt foarte fericită, vreau să mulțumesc autorităților române”, a declarat profesoara, în urma deciziei instanței.

"Trei poliţişti români au bătut în această dimineaţă la uşa profesoarei de engleză de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, Buşra Zeynep Şen, cu un mandat de reţinere pentru extrădare emis de autorităţile lui Erdogan. Buşra Zeynep Şen este de doi ani profesoară de limba engleză la ICHB, iar de un an este căsătorită cu un cetăţean român, Husein Ervin, care este de asemenea profesor la aceeaşi şcoală. Buşra are permis legal pentru a sta în România şi nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităţilor turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Şen, a fost preşedintele Şcolilor Orizont din Republica Moldova, iar autorităţile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl reţină pe Aeroportul din Chişinău", se arată într-un comunicat de presă semnat de oficiali ai liceului.

Potrivit acestora, Buşra Zeynep Şen, în vârstă de 24 de ani, a fost audiată la Parchet şi apoi dusă la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat mandatul de extrădare.

"Zilele trecute, un profesor turc din Bosnia Herţegovina a fost reţinut, de asemenea, la cererea Ankarei, dar instanţa din Sarajevo a respins solicitarea şi l-a eliberat pe profesorul Fatih Keskin. Şi în Turcia Erdogan desfăşoară o amplă campanie de epurare. Procuratura din Ankara a emis ieri mandat de reţinere pentru 260 de persoane, pentru presupusele legături cu mişcarea Gulen, iar astăzi procuratura din Izmir a emis un alt mandat pentru 221 de persoane, potrivit presei turce", mai spun oficialii liceului.

În decembrie 2018, autorităţile de la Ankara au cerut României extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya de la "Zaman România", pe motiv că acesta avea legătură cu mişcarea Gulen. Justiţia română a respins atunci cererea de extrădare în Turcia.

Pe rolul instanţelor din Capitală a mai existat un caz asemănător în decembrie 2018, când autorităţile de la Ankara au cerut României extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya de la "Zaman România", pe motiv că acesta avea legătură cu mişcarea Gulen. Justiţia română a respins atunci cererea de extrădare în Turcia.

Şi atunci, procurorii români nu au fost de acord cu extrădarea jurnalistului turc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO