Cine este „Doamna cu coasa”, doctorița acuzată că alegea ce pacienți „trebuie să moară”. Detalii șocante din anchetă
Detalii șocante ies la iveală din ancheta care a dus la arestarea celor două doctorițe anesteziste de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.
Supranumită „Doamna cu coasa" de angajați ai spitalului, una dintre suspecte este acuzată că ar fi susținut despre numeroși pacienți aflați în stare gravă că sunt „de lăsat" și „trebuie să moară". Printre ei a fost și un bărbat de 54 de ani salvat, pentru o perioadă, de o asistentă. Procurorii se bazează pe zeci de mărturii ale celor care ar fi încercat să o împiedice pe doctoriță să administreze incorect tratamentul. Între timp, managerul spitalului și directorul medical și-au dat demisia. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.
Doctorița Maria Miron era poreclită "Doamna cu coasa" de colegii din secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon. Procurorii o acuză că abandona pacienții în stare gravă, terminală, și îi cataloga "De lăsat". Lor le-ar fi redus sistematic dozele de noradrenalină, substanța care asigura nivelul tensiunii arteriale necesar supraviețuirii. Așa ar fi făcut și în cazul pacientului de 54 de ani, un bărbat din Ilfov care suferea de ciroză cardiacă și Covid. Nu ar fi făcut-o doar o dată, susțin acuzatorii, ci de două ori. Chiar și după două stopuri cardiace.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Asistenții care lucrau cu anestezista obișnuiau să treacă peste dispozițiile ei și injectau prin perfuzie substanța, ca să îi salveze pe pacienți. Conform procurorilor, menţinerea acestor pacienţi în viaţă îi ajuta şi pe ei, pentru că este mult mai mult de muncă atunci când sunt aduși pacienți noi de la secţia Primiri Urgențe. Asistenţii presimţeau totuși că această practică va fi descoperită, și au pregătit dovezi care să îi disculpe pe ei și să o inculpe pe doctorița Miron: au fotografiat un injectomat. În plus, au declarat că dozele normale erau administrate doar în orele de vizită, pentru ca rudele pacienților să nu observe presupusele nereguli.
Angajat2: „Ei pleacă, noi iar le dăm la 20”.
Angajat1: „Ele nu comentează şi ele ?
Angajat2: „Toată lumea comentează, toată lumea comentează. Şi pleacă medicul de lângă tine şi iar dai la 20. Dar dacă se învârte pe acolo şi iar vine … La mine au venit şi mi-au zis că, ce faci, Ancuţa ? Păi cum …să fac dacă scrieţi în foaie eu las atâta, dar dacă nu scrie, eu ce să fac, mă duc la puşcărie degeaba? Dacă vine cineva sau... Se întâmpla uneori să modificăm rata, spre exemplu, ei au dat pe 1 da ? La vizită am dat înapoi la 15, la 10.”
Procurorii susțin că au dovezi potrivit cărora, cu doar două ore înainte ca bărbatul de 54 de ani să intre în stop cardio-respirator și să moară, cele două doctorițe anesteziste i-ar fi redus nu doar doza de noradrenalină, ci și nivelul oxigenului din ventilator. Practic, pacientul ar fi primit mai puțin de jumătate din doza necesară de oxigen.
Ancheta ar fi scos la lumină că pacientul ar fi supraviețuit primei tentative de omor prin diminuarea dozei de noradrenalină, însă după a doua reducere drastică, la care ar fi contribuit și doctorița Mirela Păiuș, bărbatul nu a mai rezistat. Iar legiștii afirmă că „există concordanță temporală între scăderea bruscă a valorii de noradrenalină și survenirea stopului cardio-respirator neresponsiv la manevrele de resuscitare; apreciem că între aceste deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale (scăderea bruscă a dozei de noradrenalină) şi deces există legătură de cauzalitate", precizează procurorii în referatul de arestare preventivă.
Doctorița glumea cu viața pacienților
Doctorița Miron ar fi avut trei saloane dedicate pacienților în stare gravă, despre care ar fi spus că trebuie să moară. Și ar fi glumit pe seama noradrenalinei într-o discuție purtată cu partenerul ei de viață, anestezist și el într-un alt spital.
P. C. L.: „Uite, poți să te inspiri din ce a scris, că e chiar foarte drăguț, și exact asta spun și eu, că ea ( noradrenalina n.r.) nu tratează nimic.”
Miron Maria: „Îhî”.
P. C. L. : „Ea prelungește o suferință, deci nu tratează absolut nimic.”
Miron Maria: „Asta nu pot să zic că ce sunt eu, Dumnezeu [neinteligibil] … suferință?”
P. C. L. : „Păi nu, nu, nu.”
Miron Maria : „Hî, hî, hî.”
P. C. L. : „Păi nu, da' ce, sunt Dumnezeu să prelungesc suferința?”
Miron Maria: „Da.”
P.C.L. : „Tre' să-l lași pe Cel de Sus, nu pe nora să decidă”.
Miron Maria: „Da, Cel de Sus. Frumos.”
P. C. L. : „Da.”
Într-un alt caz, susțin procurorii, doctorița Miron ar fi înlocuit adrenalina cu banalul ser fiziologic, iar pacientul ar fi intrat în stop cardio-respirator.
La percheziții, în casa unei doctorițe a fost găsită o listă cu numele pacienților morți la începutul lunii aprilie și o evidență cu numele tuturor asistenților care au lucrat cu ea pe tură. Pe unul dintre înscrisuri apărea mențiunea Curățenie în telefon, ceea ce îi face pe anchetatori să creadă că cea supranumită „Doamna cu coasa” ar fi încercat să scape de dovezi ce ar fi putut să o incrimineze.
Familia pacientului mort s-a constituit deja parte civilă în acest caz. Soția și fiul acestuia pretind câte 100.000 de euro daune morale.
Ancheta continuă însă și în cazul altor decese. Doar în aprilie, în secția de terapie intensivă de la Sfântul Pantelimon au murit 62 de pacienţi, 17 dintre ei între 4 și 6 aprilie. După declanșarea anchetei, numărul lor a scăzut la 46 în luna mai.