Dovezi șocante în ancheta de la Spitalul Pantelimon. Una dintre doctorițele arestate era poreclită „doamna cu coasa”

×
Codul embed a fost copiat

Dovezi șocante ies la iveală în ancheta de la Spitalul Pantelimon din Capitală! Cele două doctorițe, arestate pentru omor calificat și tentativă de omor, ar fi lăsat pacienții să moară după bunul lor plac.

Reduceau dozele de tratament, ceea ce ar fi provocat moartea mai multor bolnavi. Procurorii au adus în fața magistraților probe pentru unul dintre cazuri.

Pacientul de 54 de ani despre care procurorii susţin că ar fi fost victima unui omor a ajuns la camera de gardă a Spitalului Sf. Pantelimon din pricina unei rezistențe scăzute la efort. A fost diagnosticat cu pneumonie şi internat în secţia medicală, acolo unde după mai bine de o săptămână, starea lui s-a complicat şi a fost transferat în secţia de terapie intensivă. După alte nouă zile a murit.

Una dintre doctoriţe nu a dat declaraţii în fața poliţiştilor, iar cealaltă a negat orice fel de implicare. Ambele, spun procurorii, ar fi încercat să ucidă pacientul de 54 de ani. Una, în prima zi în care pacientul a fost adus la ATI, şi cea de-a doua, în a noua zi de ATI, atunci când a survenit şi decesul.

Alexandru Anghel, procuror Parchetul Tribunalului București: „În prima fază, decesul nu a survenit pentru că o asistentă a suplinit lipsa noradrenalinei prin perfuzie. A susţinut ideea de reducere voluntară a dozei de noradrenalină, în condiţiile în care tensiunea pacienţilor era una mică, reducerea dozei echivala cu uciderea lor. Reducea doza, dar scriptic ea rămânea ridicată. În foaie era tot 20 mg. Medicii făceau reducerea, asistenţii nu îndrăzneau să umble, ci lăsau injectomatul la valoare, dar suplineau prin perfuzie, ca să ţină pacienţii în viaţă. Considerau că unii pacienţii erau de lăsat... e o formă de omor nemascat.”

Citește și
Cum s-au comportat în fața procurorilor cele două doctorițe arestate în dosarul deceselor de la Spitalul Pantelimon
Cum procedau doctorițele de la „Sf. Pantelimon”, acuzate de omor calificat. „La toţi le-au făcut acelaşi lucru”. STENOGRAME
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Dovadă, la dosar au fost anexate înregistrările injectomatului cu care i-au fost administrate dozele pacientului de 54 de ani. Dar şi discuţia dintre doi angajaţi ai spitalului, care constatau exact aceleaşi nereguli.

Angajat 1:„Și 20 sunt de joi până duminică?”

Angajat 2: „Până sâmbătă dimineaţa.”

Angajat 1: „La toţi le-au făcut acelaşi lucru cu noradrenalina, le-a scăzut-o.”

Angajat 2:Ce v-am scris eu acolo, v-am redirecţionat mesajele... în 7 patul 1 , în 7 patul ... la aia, la toţi le-a modificat noradrenalina”

Angajat 1: „Le-a modificat și la alții le-a pus ser în loc de noradrenalină.”

Angajat 2: „Şi la alţii ser, în loc de noradrenalină. Da, da şi ne spune în foaie treceţi cu 20 sau cu 15 şi să îi meargă cu 1.”

Angajat 2: „De exemplu, ei ne-au dat cu 1, da?”

Angajat 1: „Da.”

Angajat 1: „Când a venit ora de vizită, de la 12-13, am dat-o înapoi la 15, la 10, cât era la pacient, că familiile, poate sunt unii care poate se uită, că ei nu ştiu despre ce e vorba, dar să ştiţi că se uită acolo.”

După începerea anchetei la Spitalul Pantelimon, directoarea de îngrijiri, Camelia Stamatoiu, cea care a dezvăluit posibila ucidere a celor 17 pacienți de la Pantelimon, a fost concediată. Surse din spital susţin că decizia a fost luată de comisia care a constatat că nu mai venea la serviciu și și-ar fi prelungit concediile medicale și de odihnă.

Pe de altă parte, unii specialiști în anestezie și terapie intensivă le iau apărarea celor două doctorițe care ar fi procedat, susţin ei, conform protocoalelor și ghidurilor medicale.

Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI: „Acele viteze care sunt specificate în referat erau doze mamut 15-20 ml pe oră, și s-a revenit la doza de întreținere uzuală. toate ghidurile și toate lucrările științifice spun că trebuie să revii. Din păcate, justiția din România, nu sunt admiși experți medical cu formație judiciară.”

Bogdan Socea, manager Spitalul Pantelimon:Sunt şocat, sunt nişte acuzaţii fără precedent.”

Reporter: „Era secţia atât de aglomerată încât să fie nevoie?”

Bogdan Socea: „Nu era aglomerată, erau doi pacienţi în aşteptare, dar nimic nu justifică o astfel de acțiune.''

Ancheta de la spitalul Pantelimon a început în luna aprilie, când o asistentă i-a spus directoarei de îngrijiri că în secția ATI unii medici nu ar administra corect tratamentul, iar acest lucru ar provoca decesul bolnavilor.

Anchetă de la spitalul Sfântul Pantelimon readuce în discuție numărul mic al secțiilor ATI, dar și lipsa personalului medical specializat.

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților: „Ei s-au aglomerat cu cu foarte mulți pacienți, pentru că iau o groază de bani. În loc să ia 2000 și ceva de lei pe un caz internat, aici au luat peste 5 - 6.000 de lei, poate chiar mai mult. Și le-a convenit.”

Managerul spitalului îl contrazice și spune că pacientul de la ATI necesită costuri foarte mari, iar anul acesta sistemul a fost subfinanțat.

Una dintre doctorițele arestate era poreclită „doamna cu coasa”

Sistemul medical din România este în continuare în stare de șoc, mai ales după ce cele două doctorițe anesteziste de la Spitalul Sfântul Pantelimon au fost arestate preventiv pentru 30 de zile pentru acuzații de omor calificat, una și pentru tentativă.

Cele două suspecte au contestat, potrivit unor surse judiciare, măsura arestării preventive, mizând la Curtea de Apel București pe o măsură preventivă ceva mai blândă, poate control judiciar sau cel mult arest la domiciliu. Însă, între timp, ies la iveală noi detalii legate de acest caz absolut îngrozitor.

Un caz în care două doctorițe de la terapie intensivă sunt acuzate că la începutul lunii aprilie și nu doar atunci, ar fi avut un comportament cât se poate de nepotrivit în cazul unor pacienți aflați în stare terminală, pe care i-ar fi abandonat realmente și le-ar fi diminuat dozele de noradrenalină. Cel puțin un caz, spun procurorii Parchetului Capitalei, poate fi dovedit. Este cazul în baza căruia au și formulat aceste acuzații atât de grave și care au dus la arestarea preventivă.

De altfel, în documentele judiciare se vorbește despre modalitatea în care cel puțin una dintre doctorițe, supranumită ”doamna cu coasa” în Spitalul Sfântul Pantelimon, organiza tratarea acestor pacienți aflați și așa într-o stare de suferință maximă și ar fi existat un martor de acolo. Anumite saloane dedicate pentru pacienți, despre care afirma acești martori, spunea doctorița că ”trebuie să moară”.

Pe de altă parte, sunt multe mărturii care ar confirma aceste acuzații foarte grave. Însă cel mai important detaliu, spun procurorii Parchetului Capitalei, ar fi chiar concluziile legiștilor, care ar confirma, practic, legătura dintre această atitudine medicală de reducere a neoradrinalinei și sfârșitul de care a avut parte. Bărbatul de 54 de ani, care era într-adevăr într-o stare foarte gravă, avea o afecțiune gravă.

De altfel, starea lui s-a agravat în repetate rânduri. E drept că la un moment dat chiar își revenise și fusese vizitat de familie. Însă din pricina suferinței, lucrurile s-au complicat, iar până la urmă, spun procurorii, după ce a fost diminuată această doză de noradrenalină ar fi intervenit decesul.

Ancheta este abia la început. Cele două doctorițe nu au oferit deocamdată explicații foarte clare. Una dintre ele a refuzat să facă orice declarație, cealaltă a negat că ar fi redusă această doză de noradrenalină. Cert este că, în ciuda acuzațiilor extrem de grave, ele se bucură totuși de prezumția de nevinovăție.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Marcel Ciolacu: Nu înţeleg de ce managerul Spitalului Pantelimon nu este acasă. Nu trebuie să atacăm întreg corpul medical
Marcel Ciolacu: Nu înţeleg de ce managerul Spitalului Pantelimon nu este acasă. Nu trebuie să atacăm întreg corpul medical

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat vineri că nu înţelege de ce managerul Spitalului Pantelimon "nu este acasă" sau să-şi preia atribuţiile de medic, apreciind, pe de altă parte, că nu trebuie atacat întreg corpul medical.

 

Cum procedau doctorițele de la „Sf. Pantelimon”, acuzate de omor calificat. „La toţi le-au făcut acelaşi lucru”. STENOGRAME
Cum procedau doctorițele de la „Sf. Pantelimon”, acuzate de omor calificat. „La toţi le-au făcut acelaşi lucru”. STENOGRAME

Cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon din București, acuzate de omor calificat și tentativă de omor, au fost arestate preventiv joi după amiază.

Societatea de Anestezie și Terapie Intensivă are deja verdictul în cazul de la Sf. Pantelimon: „NU poate fi vorba de crimă”
Societatea de Anestezie și Terapie Intensivă are deja verdictul în cazul de la Sf. Pantelimon: „NU poate fi vorba de crimă”

Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă.  

Doctorițele de la „Sf. Pantelimon” acuzate că au provocat intenționat moartea unui pacient au fost arestate preventiv
Doctorițele de la „Sf. Pantelimon” acuzate că au provocat intenționat moartea unui pacient au fost arestate preventiv

Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă.  

Şefa secţiei ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon anunţă că medicii renunţă la demisiile din gardă şi dă vina pe presă
Şefa secţiei ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon anunţă că medicii renunţă la demisiile din gardă şi dă vina pe presă

Şefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon anunţă că medicii anestezişti îşi vor continua activitatea, după ce iniţial au ameninţat cu demisiile din gărzi şi apoi cu demisia din spital, pentru a merge în locuri unde „nu sunt călcaţi în picioare”.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.