Ciclonul s-a dezlănțuit deja în România. În unele orașe s-au produs inundații și au căzut copaci
România este de 9 ore sub avertizare meteorologică de vreme rea și urmează încă 15 de mare încercare. Un ciclon care traversează țara de la vest la est a adus vânt puternic și ploi torențiale.
În unele orașe s-au produs inundații și au căzut copaci.
Alarmant este că prognoza s-a înrăutățit în județul Galați, deja afectat de ape. La miezul nopții acolo va intra în vigoare un cod roșu, iar oamenii din mai multe localități au fost sfătuiți să-și lase casele și să plece cât mai repede.
"Toți cetățenii sunt rugați să părăsească locațiile în seara aceasta și să meargă la rudele și prietenii din zona de deal, iar cei care nu au unde o să fie în tabăra special amenajată. Luați-vă bunurile de valoare cu dumneavoastră. Încercați să evacuați și animalele" - Acest mesaj a răsunat duminică în comuna Cuza Vodă din Galați. Până la miezul nopții, când intră în vigoare codul roșu de vreme rea, toată lumea ar trebui să fie la adăpost.
În comuna Pechea, grav afectată de inundațiile de acum doua săptămâni, este pregătită o tabără formată din 100 de containere modulare în care cei care nu au unde să se refugieze pot locui temporar.
De asemenea, în sala de sport din Slobozia Conachi pot să stea în caz de nevoie zeci de persoane. Lângă sat exista și o tabără de corturi.
Emil Dragomir, primar Slobozia Conachi: „Încercăm să evacuăm persoanele care care nu pot fi evacuate în momentul de față. Cei care n-au unde să se ducă merg la neamuri și la locuitorii din comună.”
Mulți au pus saci cu nisip în dreptul ușilor, în speranța că vor proteja puținul rămas în urma nenorocirii din 14 septembrie.
Reporter: „Rămâneți acasă?”
Bărbat: „Bineînțeles.”
Reporter: „Dacă vă intra apă?”
Bărbat: „Iau duba, am plecat pe câmp și la revedere!”
Situația este mai gravă ca data trecută. Cursurile de apă sunt în multe zone colmatate, iar meteorologii anunță cantități insemnate de apă.
Reporter: „Ce faceți la noapte?”
Bărbat: „Ne urcăm sus.”
Reporter: „Aveți noroc că aveți casă cu etaj.”
Bărbat: „Ce mai avem, ce a mai rămas.”
În timp ce oamenii din Galați se pregăteau pentru ce este mai rău, în Pitești a plouat atât de tare încât apa a intrat în mai multe subsoluri.
Bărbat: „Nu poate să iasă, păi uitați-vă cum e apa la el la poartă, nici nu poate să iasă afară din curte.”
Reporter: „A plouat rău…”
Bărbat: „A plouat și plouă în continuare.”
Reporter: „Vă temeți că ajunge și la dvs?
Bărbat: „Păi, mă tem că deja a intrat și la mine, e de 10 cm în garaj!"
Bărbat: „A fost cantitate multă de apă într-un termen foarte, foarte scurt."
Apa a năvălit și în pasajul rutier care face legătura între A1 și DN7, Pitești-Râmnicu Vâlcea. Iar la Dedulești, un TIR s-a răsturnă și a blocat traficul. Polițiștii spun că șoferul trebuia să circule mai încet pentru că ploua tare.
În Arad și Timișoara, vântul care a avut și 70 de km pe oră la rafală a frânt copaci. Iar în 5 localități din județul Vaslui, au fost mobilizați zeci de pompieri, pentru că acolo exista riscul ca râurile să depășească cota de inundații.
Ciclonul a ajuns și în Capitală. Plouă torențial, iar oamenii au primit și mesaje RO-Alert în care sunt sfătuiți să nu circule pe sub copaci sau pe lângă schele metalice, pentru că există riscul să fie dărâmate de vântul puternic.
Autoritățile urmăresc situația din centrele de comandă naționale și județene.
Reporter: „Ce se întâmplă cu debitul Dunării?”
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Era 7600 la intrare în țară, deocamdată nu ne facem griji.”
Meteorologii atrag atenția că și temperaturile vor scădea dramatic. Pe la prânz ningea în Bucegi. Este un peisaj de de iarnă și pe Transfăgărăsan. Acolo vântul bate cu 90 de km/oră.