Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru marea viitură de pe Dunăre. Ce le-au cerut primarilor
Se fac pregătiri intense pentru viitura de pe Dunăre care se va suprapune de duminică, 29 septembrie, și cu ploi torențiale aduse în țara noastră de un ciclon mediteranean.
Miniștrii Mediului și Afacerilor Interne au convocat ședințe de urgența și le-au cerut primarilor și pompierilor să fie pregătiți pentru ce este mai rău.
Se ridică diguri de protecție din saci cu nisip și se fac liste cu persoane vulnerabile, care să fie evacuate în caz de pericol.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ciclonul care aduce vijelii cu ploi torențiale care vor lasă în urmă cantități mari de apă își face deja simțită prezența în Vestul României. Avansează pe parcursul acestei nopți și până mâine seara se instalează în toată țara.
Meteorologii au emis deja coduri galbene și portocalii de vreme rea valabile până luni dimineața. Cel mai rău va fi duminică în 15 județe din centrul și sudul țării, dar și în Capitală, iar de duminică noapte, în toată jumătatea estică a țării. Aici meteorologii au emis coduri portocalii și nu exclud să emită chiar coduri roșii de ploi și vijelii.
Îngrijorarea autorităților este mare, pentru că episodul de vreme rea se suprapune cu o viitură pe care o așteptăm deja de câteva zile pe Dunăre.
Acum debitul fluviului este la intrare în țară de peste 7.000 de metri cubi pe secundă iar hidrologii se așteaptă să treacă de 9.000. De aceea vedem că în toate zonele locuite de pe malul Dunării, din Caraș-Severin până la Giurgiu se ridică diguri de protecție cu saci de nisip.
Aceleași masuri se iau și pe cursurile râurilor mai mari din zonele unde vă ploua torențial, de exemplu în Argeș unde se așteaptă de mâine seară să cadă și 80 de litri pe metru pătrat, autoritățile au început să pună saci cu nisip în apropierea clădirilor din zonele inundabile.
Așadar, miniștrii i-au avertizat pe prefecți, prefecții i-au avertizat pe primari și primarii ar trebui să-i avertizeze pe oameni. O atenție deosebită se cere în zonele deja afectate de inundații din Galați, unde au fost trimiși încă 1000 de pompieri care sunt pregătiți să intervină.