CGMB a decis că elevii, profesorii, angajații STB sau medicii se pot testa gratuit Covid

testare
StirilePROTV

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat, în şedinţa de luni, trei proiecte de hotărâre care vizează testarea anumitor categorii sociale.

Este vorba despre testarea copiilor din unităţile de învăţământ din Bucureşti, a cadrelor didactice, a personalului medical, a angajaţilor STB, a celor din farmacii, precum și a celor din domeniul alimentaţiei publice.

Potrivit Agerpres, proiectul "Şcoli sănătoase în Bucureşti" a fost adoptat cu 38 de voturi ''pentru'' şi cinci abţineri şi vizează acordarea unui sprijin financiar în valoare de 200 de lei/beneficiar ce va fi decontat unităţilor de specialitate în testare RTC-PCR afiliate proiectului, pentru un număr de 250.000 de elevi, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal aflate pe teritoriul municipiului Bucureşti.

Proiectul va avea un buget de 50 de milioane de lei.

Elevii din București care prezintă simptome pot fi testați gratuit

 

Citește și
harta scoala
Cum începe școala. HARTA incidenței cazurilor de COVID-19 pentru fiecare localitate din România
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Potrivit notei de fundamentare, beneficiarii vor fi elevii înscrişi în anul şcolar 2020 - 2021 în unităţile de învăţământ de pe raza municipiului Bucureşti care manifestă simptome de îmbolnăvire precum febră, tuse, strănuturi repetate, roşu în gât, la triajul epidemiologic realizat de către personalul medical al instituţiei de învăţământ.

Proiectul "Testare pentru depistarea anticorpilor COVID-19" a fost adoptat cu 32 de voturi ''pentru'', două ''împotrivă'' şi 12 abţineri. Acesta vizează testarea unui număr de 60.600 de beneficiari formaţi din personalul medical şi auxiliar, cadre didactice şi personal auxiliar, lucrători din transportul public, ce-şi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Bucureşti, care vor solicita participarea, în mod voluntar, la efectuarea testelor serologice ce detectează răspunsul imun al organismului uman la infecţia cu noul coronavirus.

Bugetul proiectului este de 1.333.200 lei, iar Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) va fi mandatată să achiziţioneze şi să pună la dispoziţia unităţilor de testare testele respective. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii CGMB, ASSMB va elabora protocolul privind recoltarea testelor serologice.

"Testele serologice, care detectează răspunsul imun al organismului uman la infecţia cu noul coronavirus, pot confirma sau infirma prezenţa anterioară a infecţiei. (...) Deşi informaţii complete despre imunitatea după această infecţie nu sunt încă disponibile, datele serologice ar putea identifica subiecţii care nu mai sunt susceptibili la infecţie. Totodată, ar putea fi utile pentru identificarea potenţialilor donatori de plasmă, care ar putea fi folosită în tratamentul formelor severe", prevede raportul de specialitate.

Printre cei 60.600 de beneficiari preconizaţi se numără: 8.500 persoane care îşi desfăşoară activitatea în unităţile sanitare aflate în administrarea ASSMB, 17.000 de persoane care îşi desfăşoară activitatea în unităţile sanitare aflate în administrarea Ministerului Sănătăţii, 24.000 de cadre didactice şi personal auxiliar din unităţile de învăţământ de pe raza Capitalei, 11.000 de angajaţi STB.

Cel de-al treilea proiect a fost adoptat cu 40 de voturi ''pentru'' şi 6 abţineri şi vizează modificarea programului "Testăm pentru a salva economia şi locurile de muncă", prin suplimentarea numărului de beneficiari de la 3.000 la 27.000. De asemenea, printre beneficiari, faţă de categoriile prevăzute anterior, a fost introdus şi personalul din învăţământ.

Astfel, vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 200 lei: angajaţii farmaciilor, angajaţii din domeniul alimentaţiei publice, reprezentanţii mass-media, angajaţii firmelor de curierat, personalul didactic şi personalul auxiliar ce îşi desfăşoară activitatea în unităţile de învăţământ din ciclul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal din municipiul Bucureşti, care vor solicita participarea, în mod voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Bugetul alocat proiectului, care avea iniţial o valoare de 633.000 lei, ar urma să fie majorat la 5.442.000 lei.

Consilierii PNL și USR au criticat proiectul ”Școli sănătoase”

 

Înainte de a se trece la vot, referitor la proiectul "Şcoli sănătoase în Bucureşti" consilierul general PNL Stelian Bujduveanu a opinat că o asemenea testare nu se poate realiza de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), pentru că nu există capacitate de a testa 250.000 de copii.

El crede că acest proiect vine mai degrabă "ca o sperietoare" pentru părinţii din Bucureşti şi că se induce o stare de panică, lăsând impresia că toată lumea trebuie testată.

Primarul general, Gabriela Firea, a subliniat că nimeni nu a spus că se fac într-o zi 250.000 de teste, ci că zilnic capacitatea de testare e de 5.000 de teste.

Consilierul general USR Ana-Maria Ciceală a arătat că USR nu va vota proiectul "Testare pentru depistarea anticorpilor COVID-19", fiindcă această testare nu are relevanţă statistică şi medicală.

"Nu se face eşantionare, se face pe bază de voluntariat, deci nu vom avea nişte rezultate concrete. Medical vorbind, testarea de anticorpi nu detectează virusul", a explicat Ciceală.

Ea a afirmat că USR propune ca tot bugetul de la acest proiect să se ducă la acela privind modificarea programului "Testăm pentru a salva economia şi locurile de muncă", astfel încât numărul beneficiarilor acestuia să crească. De asemenea, amendamentul prevedea ca în rândul beneficiarilor să figureze şi personal medical şi auxiliar şi lucrători din transportul public. Amendamentul a fost respins în CGMB.

"Nu pretindem că avem un eşantion şi nicăieri în lume nu s-a testat pentru anticorpi doar pe eşantion. S-au făcut şi astfel de eşantioane, dar acel proiect a fost blocat de corupţii de la PNL, susţinuţi de USR", a mai declarat Gabriela Firea.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Premierul Orban, despre riscul infectării: ”La școală, copiii sunt mai în siguranță”
Premierul Orban, despre riscul infectării: ”La școală, copiii sunt mai în siguranță”

Premierul Ludovic Orban este de părere că minorii sunt ”mai în siguranță” la școală, din punctul de vedere al riscului de infectare cu Covid-19, deoarece vor fi supravegheați de cadrele didactice.

Cum începe școala. HARTA incidenței cazurilor de COVID-19 pentru fiecare localitate din România
Cum începe școala. HARTA incidenței cazurilor de COVID-19 pentru fiecare localitate din România

Ministerul Sănătăţii a publicat, luni, indicenţa cumulată a îmbolnăvirilor în ultimele 14 zile, majoritatea localităţilor fiind în scenariul verde, care implică prezenţa fizică a elevilor la cursuri.. În Bucureşti incidenţa este 1,12.

Guvernul promite că va ”găsi soluţii astfel încât să existe acces la manuale pentru copii”
Guvernul promite că va ”găsi soluţii astfel încât să existe acces la manuale pentru copii”

Premierul Ludovic Orban afirmă că, „în mare”, problemele legate de asigurarea manualelor şcolare necesare în anul şcolar 2020-2021 sunt rezolvate.

Orban:
Orban: "Şcoala va începe la 14 septembrie, iar alegerile se vor ţine la 27 septembrie”

Prim-ministrul Ludovic Orban a catalogat drept "ridicolă" ideea vehiculată de liderul PSD, Marcel Ciolacu, de amânare a datei alegerilor locale, amintind că aceasta a fost votată în Parlament şi agreată cu toţi liderii politici.

Cum se pregătesc școlile din România să înceapă noul an, în condiții de pandemie
Cum se pregătesc școlile din România să înceapă noul an, în condiții de pandemie

În mulțimea de întrebări și probleme despre începerea școlilor, premierul Ludovic Orban vine cu precizări și spune că elevii vor merge la școala pe 14 septembrie, pentru că dreptul la educație trebuie respectat.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.