Cetatea Sighișoara se prăbușește bucată cu bucată. Consolidarea, în fază de proiect
Zidurile cetăţii Sighișoarei se prăbuşesc bucată cu bucată. Deşi Primăria a sesizat în urmă cu doi ani Institutul Naţional al Patromoniului, consolidarea a rămas în faza de proiect.
Nu este pentru prima oară când structura de rezistenţă cedează: în urmă cu zece ani s-a mai năruit o bucată de 30 de metri. Cetate este monument istoric protejat, aflat pe lista UNESCO, dar statutul special nu e şi un scut pentru nepăsarea autorităţilor.
O cameră de supraveghere montată pe un imobil din apropiere a înregistrat cum înainte de miezul nopţii o bucată mare din zidul cetăţii Sighisoarei se prăbuşeşte. Iar la lumina zilei cade şi partea de sus a zidului, care se susţinea doar în câteva pietre.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reprezentanţii Primăriei susţin că în urmă cu doi ani au făcut o sesizare la Institutul Naţional al Patrimoniului, însă consolidarea zidului a rămas la nivel de proiect.
Ioan Pascu, arheolog primăria Sighişoara: "A avut infiltrările de apă şi circurile de îngheţ-dezgheţ, aceste ziduri nu au nişte locuri speciale în care să se scurgă apa în spatele lor este o alee de promenadă, plimbare".
În urma incidentului în zona a fost restricţionat traficul pietonal şi s-au făcut lucrări de spijinire a zidului. Ministerul Culturii, inspectoratul de stat în construcţii şi Instiututul Naţional al patrimoniului au primit iarăşi cereri de ajutor pentru restaurare.
Însă, fiind vorba despre un monument istoric, una dintre puţinele cetăţi medievale locuite, - e necesară o expertiză tehnică specială.
Arhitect-şef, Primăria Sighişoara: "Trebuie sprijinite toate zidurile care sunt în pericol să cadă. Legea achiziţiilor este dezastru şi din cauza acestei legi birocraţia care decurge până reuşeşti să achitionezi durează foarte mult"
În urmă cu zece ani un alt tronson a căzut şi atunci a fost parcurs un lung drum britocratic, pentru a obţine bani de reabilitare.
Sursa: Pro TV
Etichete: proiect, cetate, sighisoara, rezistenta, primaria, monument istoric, zid, unesco, bucati,
Dată publicare:
07-02-2018 16:29