Cetatea Sighișoara se prăbușește bucată cu bucată. Consolidarea, în fază de proiect

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Zidurile cetăţii Sighișoarei se prăbuşesc bucată cu bucată. Deşi Primăria a sesizat în urmă cu doi ani Institutul Naţional al Patromoniului, consolidarea a rămas în faza de proiect.

Nu este pentru prima oară când structura de rezistenţă cedează: în urmă cu zece ani s-a mai năruit o bucată de 30 de metri. Cetate este monument istoric protejat, aflat pe lista UNESCO, dar statutul special nu e şi un scut pentru nepăsarea autorităţilor.

O cameră de supraveghere montată pe un imobil din apropiere a înregistrat cum înainte de miezul nopţii o bucată mare din zidul cetăţii Sighisoarei se prăbuşeşte. Iar la lumina zilei cade şi partea de sus a zidului, care se susţinea doar în câteva pietre.

Reprezentanţii Primăriei susţin că în urmă cu doi ani au făcut o sesizare la Institutul Naţional al Patrimoniului, însă consolidarea zidului a rămas la nivel de proiect.

Ioan Pascu, arheolog primăria Sighişoara: "A avut infiltrările de apă şi circurile de îngheţ-dezgheţ, aceste ziduri nu au nişte locuri speciale în care să se scurgă apa în spatele lor este o alee de promenadă, plimbare".

În urma incidentului în zona a fost restricţionat traficul pietonal şi s-au făcut lucrări de spijinire a zidului. Ministerul Culturii, inspectoratul de stat în construcţii şi Instiututul Naţional al patrimoniului au primit iarăşi cereri de ajutor pentru restaurare.

Însă, fiind vorba despre un monument istoric, una dintre puţinele cetăţi medievale locuite, - e necesară o expertiză tehnică specială.

Arhitect-şef, Primăria Sighişoara: "Trebuie sprijinite toate zidurile care sunt în pericol să cadă. Legea achiziţiilor este dezastru şi din cauza acestei legi birocraţia care decurge până reuşeşti să achitionezi durează foarte mult"

În urmă cu zece ani un alt tronson a căzut şi atunci a fost parcurs un lung drum britocratic, pentru a obţine bani de reabilitare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!