Cererea de puieți de pomi fructiferi a crescut de până la cinci ori față de anii trecuți
Stațiunile de cercetare din România fac bani frumoși din puieți de pomi fructiferi.
Mii de oameni care au fugit de la bloc de pandemie s-au mutat la curte și au descoperit plăcerea de a-și amenaja grădinile. Așa că cererile au crescut, față de anii trecuți, și de patru-cinci ori. Și afacerile celor care cresc plante ornamentale merg foarte bine, în lipsa importurilor din Olanda și Belgia.
La staţiunea de cercetare şi dezvoltare pentru pomicultura din Valu lui Traian, în câteva luni a fost vândut tot stocul de puieţi pe care inginerii îi aveau pentru următorii doi ani. Preţurile au fost cele de la începutul pandemiei, respectiv 15 lei pentru măr, păr, piersic, cireş sau chiar migdal.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ion Caplan, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură: „Anul acesta a fost foarte bun, cred că şi datorită pandemiei. Oamenii au stat mai mult pe acasă, au fost pe la ţară, şi-au înfiinţat livezi sau şi-au pus pomi în grădină. Noi am vândut cam tot am mai avut de anul trecut, 3.000, anul acesta 30 de mii. I-am dat cam pe toţi”.
Proprietar de livadă: „Ne-am gândit să înfiinţăm o livadă cu pomi fructiferi. Avem meri, pruni, piersici”.
Pomii fructiferi crescuţi în staţiunile romaneşti au avantajul aclimatizării la condiţiile actuale din România, spre deosebire de cei din export, care, uneori, nu rezistă iernilor noastre. Şi cei care pregătesc livezi comerciale preferă soiurile autohtone.
Georgiana Tecuci, reprezentant al unei societăți comerciale: „Poate fi considerată o investiţie şi în mod cert una pe termen lung. Lumea stă în această perioadă mai mult pe lângă casă”.
La fel de bine au mers vânzările şi pentru arbori şi arbuşti ornamentali. O pepinieră din Brăila, de pildă, este asaltată de clienţi, de când s-au redus importurile de plante ornamentale din Olanda, Italia sau Belgia.
Cristian Perianu, administratorul pepinierei: „Cred că un 20-30 la sută în plus este. Probabil că stau mai mult acasă şi au mai mult timp de grădinărit”.
Cel mai bine în ultimul an s-au vândut arbuştii de tuia, în toate cele peste zece varietăţi existente, dar la fel de bine şi coniferele, de la brad, brad argintiu, până la molid.
În afară de pomii fructiferi, cei mai căutaţi arbori sunt arțarul, platanul, mesteacănul, frasinul și stejarul.