Ceremonia sosirii Regelui Mihai în țară. Principesa Margareta a izbucnit de mai multe ori în lacrimi
Regele Mihai şi-a încheiat lungul şi durerosul exil. La aproape 70 de ani de când a fost silit să abdice s-a întors pentru totdeauna în ţara pe care a iubit-o nespus şi care, poate, va învăţa de acum încolo să-i poarte aceeaşi dragoste.
Sicriul Majestăţii Sale a fost adus cu un avion militar la ora 11, aşa cum fusese programat. Aşteptat de familia regală, în straie cernite, Regele Mihai a fost primit cu imnul României şi imnul Casei regale.
Cu precizie de ceas elveţian, la ora 11:00, aeronava militară care a adus trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale, a aterizat pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Regele Mihai a fost însoţit în ultima sa călătorie în ţara în care s-a născut de două dintre fiicele sale, Elena şi Sofia, dar şi de un general al Armatei Romane, aşa cum cere protocolul.
L-au aşteptat membrii familiei regale, Custodele Coroanei, Principesa Margareta, Principesa Maria, Principele Radu şi principesa Elisabeta-Karina, nepoata fostului suveran. Absenta anul trecut la funeraliile mamei sale, Irina a venit acum pentru a-şi întâmpina tatăl pentru ultima oară.
Deşi a fost împiedicat de familie să-şi vadă bunicul înainte de a muri, fostul principe Nicolae a fost alături de familia regală. Şi-a aşteptat bunicul, împietrit de durere.
Acoperit cu stindardul regal, sicriul a fost purtat pe umeri de militarii Brigăzii 30 gardă până la catafalc. Aceeaşi coroană cu flori mici, albe, simbol străvechi al doliului regal, al purităţii şi luminii, a fost aşezată şi de această dată pe sicriu. Apoi, s-a intonat imnul naţional al României, urmat de imnul Regal.
După ce militarii s-au retras, a început o emoţionantă slujba religioasă oficiată de Inalt prea sfinţitul părinte Mitropolit Nifon, alături de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale şi de alţi preoţi.
Pe parcursul slujbei, Principesa Margareta a izbucnit de mai multe ori în lacrimi, iar, la un moment dat, s-a aşezat pe scaun. Copleşită de durere a fost şi fiica mai mică a regelui, Principesa Maria. Sicriul a fost apoi purtat de militari până la maşină mortuară.