Centru de informare turistică de 120.000 de euro in satul cu o mănăstire: ”Avem și peisaje”


Ultimul update: Duminica 29 Octombrie 2017 21:20
Data publicarii: Luni 23 Octombrie 2017 19:49
Categorie: Stiri actuale

Sutele de centre de informare turistică din toată ţara zac nefolosite încă de când au fost ridicate, acum 5 ani. Cele mai multe se află în zone pustii, unde, culmea, nu există niciun obiectiv turistic de vizitat.

Chiar dacă nu au funcţionat niciodată, centrele au generat costuri de întreţinere mari. Acum, că se încheie perioada lor de monitorizare europeană, primarii caută să le găsească o destinaţie cu adevărat utilă.

În comuna Vedea, din Argeş, nu există niciun obiectiv turistic în afară de mănăstirea Sfânta Treime. Dar autorităţile au construit aici, cu 120.000 de euro, un centru de informare turistică.

Centrul are doi angajaţi.

Reporter: Dacă eu aş fi turist şi vă întreb: ce pot să văd astăzi la dvs. în comună, ce mi-aţi recomandă?
Angajat: Nu ştiu, în primul rând v-aş întreba ce vă interesează în mod special să vizitaţi! Avem acele monumente dedicate eroilor, bisericile...
Al doilea angajat: Peisajele, putem să mergem la mănăstire, la mănăstire este şi un muzeu, nu ştiu dacă este deschis, îl deschid măicuţele.

Autorităţile spun că şi-ar fi dorit să folosească altfel banii europeni, dar nu au primit aprobare.

Mona Purcioiu, secretar Primăria Vedea: "Măsură care ne interesa cel mai tare, prin care am fi putut să construim 7 km de asfalt, canalizare, alimentarea cu apă a unui sat, un afterschool şi o organizare de festivaluri locale, pe aceea nu am câştigat-o."

Nici în comună Merișani turiştii nu prea au ce să vadă. Aici, perioada de monitorizare a centrului, care a costat 250.000 de euro, a expirat, iar autorităţile îi pot schimbă destinaţia. Dar încă nu au un plan concret.

Marius Luigi Ionescu, primarul comunei Merisani: "Sunt nişte bani băgaţi de pomană! Lucru fără cap! Mă gândeam să mut grădiniţa. Dacă nu, m-am gândit să-l să închei un contract de colaborare cu poliţia de la Başcov. Să-l cedez."

Risipă de fonduri europene este şi în comună Valea Danului. Autorităţile au cheltuit constant bani pentru întreţinerea centrului care a fost construit practic degeaba.

Marian Enescu, viceprimarul comunei Valea Danului: "Nu-şi mai are rostul, am analizat. Cheltuiala anuală ar fi în jur de 20.000 de RON. Consilierii au fost de părere că ar fi mai bine să renunţăm.”

Nici în localitatea Pietrari din Dâmboviţa n-a călcat picior de turist. Aşa că primarul a transformat centrul de informare turistică în biblioteca.

Sutele de centre de informare turistică ridicate în 300 de sate au costat în total 45 de milioane de euro.

40.000 de lei, pentru instalarea de camere de supraveghere într-un parc pustiu
Proiectele de 4 milioane de euro propuse de bucureșteni: Wi-Fi în RATB și prize la mesele din oraș
VIDEO PROTVPLUS.RO