Proiectele de 4 milioane de euro propuse de bucureșteni: Wi-Fi în RATB și prize la mesele din oraș
Locuitorii Capitalei au fost invitaţi să vină cu idei care ar schimba faţă Bucureştiului.
Primăria a anunţat că oferă 4 milioane de euro pentru iniţiative din 8 domenii, de la sănătate şi infrastructură, până la oraş digital. La auzul veştii, 150 de bucureşteni au depus propuneri de tot felul: unii vor prize la toate mesele din oraş, Wi-Fi în RATB, alţii, un buget al Primăriei cât mai transparent. Toţi aşteaptă să vadă dacă proiectele lor vor fi finanţate cu 200 de mii de euro.
Andrei Rizea, consultant financiar, consideră că ar fi extrem de util dacă bucureştenii ar afla cum şi pe ce cheltuieşte Primăria banii lor. Propune o platforma online, uşor de folosit, unde autorităţile ar justifică fiecare leu cheltuit.
Andrei Rizea: "Ar rezolva problema de transparenţă a Primăriei pe partea de cheltuire a banului public. Cetăţenii ar deveni mai conştienţi de puterea pe care au în afară că sunt votanţi."
Soluţia propusă ar costă cel mult 20 de mii de euro.
În proiectele propuse pentru Bucureşti există şi idei mai puţin obişnuite. Un bucureştean vrea că băncile şi mesele din parcurile din Capitală să aibă cel puţin câte o priză, pentru ca oamenii să-şi încarce telefoanele sau laptopurile. Și ca să nu va plictisiţi în RATB, un cetăţean propune să avem Wi-Fi în toate mijloacele de transport în comun din Bucureşti. Un alt cetăţean propune taxarea maşinilor de vânzare parcate în intersecţii. Implementarea ideii nu ar costă prea mult, doar o mie de euro, este de părere autorul ideii.
Există şi bucureşteni care vor o pistă de biciclişti care să lege Nordul Capitalei de Centru. Alţii, un copac la fiecare banca, să stea tot omul la umbră, vara. Cei care fac mişcare îşi doresc o pistă de alergare specială în Herestrau. Nemulţumit de cum circulă transportul în comun, un bucureştean vede GPS-uri instalate pe toate maşinile. Un alt proiect presupune un ajutor financiar acordat cuplurilor dacă vor să apeleze la fertilizarea în vitro.
Simona Butacu, consilierul primarului Capitalei: "Niciun cetăţean din cei care au depus proiectele nu va primi bănuţii, vor fi gestionaţi de Primăria Capitalei prin direcţiile de specialitate."
În prima fază, reprezentanţii acestor direcţii vor scoate din concurs proiectele bizare sau care nu pot fi finanţate de primărie. Cele fezabile vor fi supuse votului public. Tot bucureştenii vor fi cei care vor alege 20 de proiecte finanţate cu 4 milioane de euro, adică maximum 200 de mii de euro pe proiect. Votul se va termina pe 17 noiembrie.