Centrele de testare gratuită nu mai fac față cererilor crescute. Medic: ”Avem aproximativ 20.000 de apeluri zilnic”
România se luptă cu virusul care ne-a bulversat viețile de doi ani. Peste 16 mii de persoane au fost depistate cu Covid în ultimele 24 de ore iar rata de pozitivare e 31%.
În aceste condiții presiunea se mută pe centrele de testare unde și duminică au fost cozi. Iar la Direcțiile de Sănătate Publică telefoanele sună încontinuu pentru programări.
Cererea pentru testarea gratuită este uriașă, iar în centrele DSP telefoanele sună non-stop.
Alegeri 2024
21:12
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024. S-au închis urnele - peste 9,4 milioane de voturi
21:07
Marcel Ciolacu, după accederea în turul II: ”Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”
21:07
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. EXIT-POLL: Ciolacu și Lasconi în turul doi. Cozi la mai multe secții de votare
20:45
REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024 - primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi
Victor Jugănaru, medic coordonator call center DSP București: ”Avem un număr de apeluri mari, aproximativ 20.000 de apeluri zilnic. Ne sună de 10 ori pe zi aceeași persoană. Rugămintea către oameni este ca, odată făcută solicitarea, să aștepte câteva zile pentru a putea procesa solicitarea”.
Și numărul celor care așteaptă medicii acasă să îi testeze este tot mai mare. Echipajele Serviciului de Ambulanță București-Ilfov reușesc să ajungă într-o singură zi cam la 800, 900 de adrese. Asta, în condițiile în care uneori numărul solicitărilor este cel puțin dublu. Așa că timpii de așteptare ajung chiar și la 72 de ore. Medicii recomandă ca, acolo unde este posibil, oamenii să meargă singuri la centrele de testare, mai ales că numărul lor a fost suplimentat.
Alexandra Ioniță, medic rezident: ”Unii sunt mai înțelegători, alții mai puțini. Le explicăm că trebuie să aibă răbdare pentru că și noi suntem foarte solicitați. Încercăm să ne descurcăm și să îi ajutăm cum putem”.
Este greu și cu anchetele epidemiologice. Numai la acest centru DSP din capitală lucrează, în două ture, peste 400 de medici rezidenți. Sunt zile în care trebuie să sune peste 20 de mii de oameni.
George Oanea, medic rezident: ”Duminică, sincer să fiu, urmează cel de-al zecelea apel. Și din păcate este și duminică și oamenii se odihnesc. Să ai răbdare, acest lucru este important”.
Munca din direcțiile de sănătate publică este îngreunată şi de numărul tot mai mare de copii infectați în școli și grădinițe.
Oana Nicolescu, directorul DSP București: ”Numai săptămâna aceasta am creat un departament separat pentru realizarea anchetelor epidemiologice strict pentru școli. Un singur elev pozitiv are și până la 20 de contacți direcți”.
Iar aceştia îngroașă rândurile la centrele de testare.
Corina ivancea, medic centru de testare Spitalul Sf. Pantelimon: ”Săptămâna aceasta au fost copii, veniți de la școlile din zonă. Unul dintre elevi a ieșit pozitiv și atunci clasa a venit la testare cu părintele”.
Vaccinarea anti-Covid rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor grave de boală, spun medicii. Dintre cei 1.065 de bolnavi de Covid internaţi internaţi la terapie intensivă, peste 900 sunt nevaccinaţi.