Centre de testare în București. Cât costă să afli dacă ești infectat cu Covid-19

Dată publicare: 14-07-2020 18:11
Dată actualizare: 14-07-2020 19:42


În timp ce multe centre de testare Covid din țară au liste de așteptare pe câteva săptămâni, în București lucrurile sunt ceva mai așezate.

Chiar și așa, cei care au nevoie de dovadă că sunt sănătoși ca să poată pleca în vacanță tot așteaptă în jur de trei zile până când primesc rezultatul.

În București se pot face teste și în regim de urgență, fară programare, la un centru din parcarea unui centrul comercial aflat în zona de nord, unde recoltările se fac direct din mașină.

Zilnic sunt zeci de mașini la centrul de testare drive-in din nordul Capitalei, care s-a aglomerat în special de când unele țări europene le cer turiștilor un rezultat negativ la testul covid.

Bărbat: „Mă testez pentru că o să plec săptămâna asta în Grecia și ne cere testul. Nu am făcut până acum testul, eu nu aș fi vrut să îl fac, dar trebuie.”

Femeie: „Tocmai ne-am întors din vacanță. Vrem doar să știm să stăm liniștite, din punct de vedere psihic suntem terminate. În primul rând contează psihicul, este foarte afectat în această perioadă.”

Unii încearcă să facă haz de necaz și se gândesc că testul îi poate ajuta și în alte situații.

Bărbat: „Consider că acest test de covid mă ajută în relațiile viitoare, deoarece atunci când voi avea ocazia să cunosc o tânără domnișoară o să îi prezint acest test, să vadă că sunt în siguranță și nu sunt bolnav de covid. Asta ar fi o problemă majoră în relațiile cu oamenii.”

Așadar, din diferite motive, se testează aici peste 500 de persoane în fiecare zi, iar timpul de așteptare, în mașină, este de aproximativ o oră.

Momentan în Băneasa este singurul centru de testare de acest tip din România. Avantajul este că oamenii nici măcar nu trebuie să iasă din mașini pentru recoltare, iar procedura se face în aer liber. Cu alte cuvinte, riscul de transmitere a virusului, în aceste condiții, este minim.

Mihail Pautov, coordonator centru testare: „Testarea este pentru toată lumea, așa că am decis să nu facem programări și să îi primim pe toți cei care vin. Oamenii pot veni de luni până duminică, de la 8 dimineața până la 10 seara. Testul costă 390 de lei, iar rezultatele sunt livrate între 24 și 48 de ore.”

Teste se pot face și în spitalele de stat, gratuit, însă nu la cerere.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Medicii epidemiologi din cadrul DSP efectuează anchetele epidemiologice, iar pe baza recomandărilor transmise de INSP cu privire la pacienții suspecți de a fi infectați cu acest tip de coronavirus, prelevează probele. Vorbim în principal de pacienți simptomatici, cam așa testează toate țările europene. Și sunt câteva subcategorii pentru care e recomandată testarea. Pacienții cu diverse afecțiuni oncologice, dializați, cât și de exemplu personalul medical.”

Cei care vor să facă testul din proprie inițiativă, fară să aibă simptome, trebuie să meargă la centrele private, unde un test real time PCR costă între 300 și 350 de lei. Rezultatul vine în 2-3 zile.


VIDEO PROTVPLUS.RO