Centrala termică de la Castelul Peleș nu mai funcționează. Statul vrea să o repare Casa Regală
Sunt probleme mari la Castelul Peleş. Frigul din clădire le dă bătăi de cap vizitatorilor şi pune în pericol obiecte de mare valoare. Centrala termică instalată iniţial în 1883 nu mai funcţionează de peste o lună.
Cu această ocazie, este din nou adus în discuţie contractul încheiat cu cei din Casa Regală. Deşi chiriaşul, adică statul, încasează peste un milion de euro numai din bilete vrea ca de reparaţii să se ocupe proprietarul.
Centrala termică a funcţionat iniţial pe cărbuni, apoi la dorinţa lui Carol al II-lea a fost modificată şi transformată într-una pe gaze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După revoluţie, cazanele au fost schimbate însă anii au trecut, iar acum au cedat.
Doctor Mircea Alexandru Hortopan, Director Patrimoniu Castelul Peleş: "Este nevoie fie de o reparaţie capitală a centralei, fie de înlocuirea acesteia. A fost într-adevar frig şi neplăcut atât pentru vizitatori cât şi pentru personalul care deserveşte castelul. Temperaturi au fost şi de 5-6 grade".
Frigul pătrunzător şi respiraţia numeroşilor vizitatori au dus la o creştere a umidităţii.
Doctor Mircea Alexandru Hortopan, Directorul Patrimoniu - Castelul Peleş: "Umiditatea este periculoasă în primul rând pentru bunurile din material organice, lemn, textile. E periculoasă. Însă, repet, umiditatea se poate regla deocamdată problema este cu variaţiile bruşte de temperatură".
Castelul Peleş se aflta în proprietatea Casei Regale iar Ministerul Culturii este chiriaş.
Chiria plătită este una modica, de 11.000 de euro pe lună, adică la nivelul unui spaţiu comercial modest din Capitală. Chiriaşul, în schimb, adică Ministerul primeşte numai din vânzarea biletelor peste un milion de euro pe an, iar venitul total, de exemplu, în 2016 a fost de 2 milioane.
Totuşi, Ministerul Culturii spune că, legal, proprietarul este cel care se ocupă de investiţii şi de reparaţii capitale. Deşi contractul avea un act adiţional prin care statul se obliga să pună bani pentru restaurare, aceste lucru nu s-a întâmplat.
Pe lângă centrală, castelul Peleş are nevoie urgentă de multe alte lucruri.
Nicolae Băncilă: "Problema cea mare e întreţinerea şi reparaţiile care trebuiesc făcute şi mufa asta, mucegaiul care se depune peste tot ar trebui un specialist care să înceapă şi să îndepărteze încet, încet."
Ministerul Culturii a transmis printr-un comunicat că luni va fi constituită o comisia de negociere pentru demararea discuțiilor cu reprezentanţii Casei Regale şi finalizarea unui act adițional la contractul de chirie. Dar nu se ştie dacă aceste discuţii vor stabili clar cine răspunde pentru lucrările urgenţe de întreţinere şi reparaţii.
Sursa: Pro TV
Etichete: stat, frig, Castelul Peles, proprietari, centrala, probleme, ministerul culturii, reparat,
Dată publicare:
09-03-2018 19:15