Cele mai importante schimbări aduse de OUG dată de Toader pe Legile Justiției
Ministerul Justiției își va asuma nominalizările pentru viitorii procurori europeni din partea României. Decizia a fost anunțată de Viorica Dăncilă înaintea ședinței în care Executivul a adoptat o ordonanță de urgență.
Dintre cei trei magistrați aleși, numai unul va reprezenta România, iar acela îi va fi subordonat procurorului-șef european. În acest moment, Codruța Kovesi are cele mai mari șanse să ocupe această funcție.
Viorica Dăncilă: "Fiecare țară trebuie să contribuie cu câte un reprezentant la formarea acestei instituții, care va deveni operațională la anul. Termenul pânâ la care fiecare stat trebuie să își desemneze procurorul este 31 martie 2019. Prin actul de azi creăm baza legală pentru a selecta 3 candidați, propuneri pe care le vom trimite la Bruxelles".
Alegeri 2025
23:04
Nicușor Dan susține că doar 4 candidați au șanse să câștige. „Nu trebuie să dăm atâta importanţă candidaturii dumneavoastră”
22:52
Daniel Funeriu propune creșterea cheltuielilor pentru Apărare la 3,5% din PIB. „România trebuie să poată să se apere singură”
22:38
Ce ar face fostul șef SIE Silviu Predoiu dacă americanii ar vrea să aducă în România bombe nucleare tactice
21:07
Răspunsul Elenei Lasconi, întrebată dacă ar fi de acord ca Benjamin Netanyahu să fie arestat dacă ar veni în România
Ordonanța de Urgență anunțată de premierul Viorica Dăncilă chiar înainte de a fi adoptată fusese dezbatută de dimineață și în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, acolo unde ministrul Justitiei a obținut un aviz pozitiv. Au fost însă și magistrați care au susținut că aceste nominalizări ar fi trebuit făcute de CSM și nu de Executiv.
Tatiana Toader, membru CSM: "În acest moment garanțiile de independență sunt asigurate doar de către CSM".
România va mai avea și doi procurori europeni delegați care vor face anchetele în țară legate de fraudele cu fonduri europene și pe cele fiscale, în special cu TVA.
Laura Codruța Kovesi este acum favorită pentru funcția de procuror-șef european pentru un mandat de 7 ani. Fosta șefă a DNA, pe care o contestă chiar ministrul justiției de la București, se află în competiție cu un procuror francez și cu unul neamț. Votul decisiv urmează să fie dat în Parlamentul European săptămâna viitoare.
Ordonanță de urgență pentru modificarea legilor justiției
Tot prin ordonanță de urgență, Guvernul a modificat din nou și legile justiției. Modificările vizează nu doar accesul absolvenților de drept în magistratură și carieră lor, ci și soarta șefilor din sistemul judiciar, modificare ce va pune presiune pe președintele României în cazul în care decizia de numire îi aparține.
Tudorel Toader: "Din păcate astăzi multe funcții de rang înalt sunt ocupate prin delegare, ceea ce nu este normal, pentru că legea spune în condițiile legii. Cei delegați rămân totuși în funcție 45 de zile, timp în care posturile se ocupă după lege".
Executivul lansează și o adevărată premieră pentru ministerul public. Odată cu publicarea în Monitorul oficial a ordonanței de urgență, funcțiile de conducere din structura Parchetului General - cum ar fi DNA, DIICOT sau Secția de investigare a magistraților - vor putea fi ocupate nu doar de procurori, ci și de judecători, cu condiția să fi avut în careiera lor și experența de procuror.
Iar aceste candidaturi ale judecătorilor vor fi avizate de-acum de plenul CSM și nu de secția de procurori ca până acum.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!