Cum au ajuns sclavi cei 8 oameni găsiți în Maramureș. Le-a fost luat accesul la conturile în care primeau indemnizațiile

×
Codul embed a fost copiat

Cele 4 persoane acuzate că și-au bătut pur și simplu joc și au pus la muncă grea niște oameni fragli, cu probleme psihice, au fost arestate. S-a întâmplat la Borșa, în Maramureș.

Este vorba despre 3 membri ai unei familii care îi luaseră în grijă pe bolnavi, dar în realitate îi exploatau, și posibil, de șeful unui centru de protecție din Vrancea.

Cei 8 oameni vulnerabili, transformați în sclavi, trăiau în condiții îngrozitoare. 

Cei 8 oameni grav bolnavi transformați în sclavi au fost găsiți în niste încăperi insalubre, la fermă sau lângă pensiunile unei familii cu stare din Borșa. Dormeau în barăci și nu aveau grupuri sanitare. Toți erau puși la muncă și primeau câțiva lei, în cel mai bun caz. Cei care-i exploatau i-ar fi luat, oficial, în grijă.

Iulia Pintea, avocata acuzaților: „Menționăm că nu dorim să facem nicio declarație.”

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Omul de afaceri din Borșa a făcut rost de forță de muncă din Vrancea, după ce l-a cunoscut pe șeful unui centru de protecție venit în concediu. S-au înțeles, apoi Direcția Județeană de Asistență Socială a fost de acord cu predarea și preluarea oamenilor. Oficial, cel care s-a oferit să-i găzduiască pe bieții bolnavi a fost verificat.

Adina Lascan, purtător de cuvânt al DGASPC Vrancea: „Se realizează o evaluare a tuturor garanțiilor morale și materiale pe care solicitantul le prezintă. Anchetă socială de la domiciliul solicitantului, cazierul judiciar, documente medicale etc. Toți beneficiarii care sunt plecați în învoiri de la DGASPC Vrancea sunt monitorizați."

O altă instituție care susține că și-a făcut datoria în acest caz este Primăria Borșa. Asistenții sociali de acolo susțin că totul era în regulă, când au mers ei în control. Asta pentru că oamenii erau mutați în încăperi curate, cu ocazia vizitelor de la Primărie.

Maria Timiș, asistent comunitar: „De fiecare dată când mergeam acolo totul era bine. Cele două persoane înregistrate la noi. Spălate, îngrijite. Am fost întrebată despre poze dacă știu locația. Nici vorbă!"

Un cioban de la ferma suspecților povestește cum trăiau, de fapt, bolnavii.

Reporter: Dar în ce, unde locuiau?

Cioban: „Păi unul cu mine aici și restul pe luncă, acolo, în vale.”

Reporter: Și aveți toaletă aici? Baie, duș?

Cioban: „Baie facem, ne ducem sâmbăta seara aici, în vale, la casa, încălzim apă caldă pe sobă."

Primarul recunoaște că unul dintre cei monitorizați a ajuns la spital după ce a fost bătut și a refuzat să se mai întoarcă la familia care-l găzduia. Consideră însă că a fost un incident izolat, rezolvat de Direcția de Asistență Socială Maramureș.

Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa: „Se mergea destul de des în control. Faptul că erau puși la muncă asta nu avem noi de unde să știm pentru că nu putem să mergem în fiecare zi să verifice acest lucru."

Potrivit legii, Agenția de Plăți și Inspecție Socială Maramureș merge sa verifice cum sunt tratate persoanele cu handicap, numai in cazul unor reclamații.

Ovidiu Morar, director AJPIS Maramureș: „Nu am primit niciun fel de sesizări.”

Totuși, pe masa procurorilor există și de la ele a pornit această anchetă. Cei acuzați de trafic de persoane și supunere la muncă forțată au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

DIICOT: Le-ar fi fost reținute actele de identitate și accesul la conturile bancare în care erau virate lunar indemnizațiile de handicap cuvenite

Ce transmite joi DIICOT cu privire la caz:

„În urma celor 19 percheziții efectuate ieri, 10 mai, în orașul Borșa și în județul Vrancea, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca și cei ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureș, au pus în aplicare 5 mandate de aducere. În cauză, au fost audiate 4 persoane vătămate și opt persoane în calitate de martori.

În urma activităților, s-a stabilit faptul că, începând cu anul 2009, cu ajutorul unor funcționari publici, 13 persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în centre de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap, din județului Vrancea, ar fi fost recrutate prin inducere în eroare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate, și, ulterior, transportate, în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme, din județul Maramureș.

Persoanelor vătămate le-ar fi fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai îndelungată, dar și accesul la conturile bancare în care erau virate lunar indemnizațiile de handicap cuvenite acestora.

Acestea ar fi fost adăpostite în condiții necorespunzătoare și exploatate prin muncă, fiind obligate să aibă grijă de animale, să efectueze diferite activități agricole și să muncească în unitățile de cazare deținute de bănuiți în orașul Borșa, Județul Maramureș.

Persoanele vătămate ar fi fost amenințate, agresate și injuriate, acte care au determinat o puternică stare de temere în rândul acestora. În această modalitate, acestea au fost aservite total bănuiților, care le-au transferat între ei și împrumutat ocazional altor persoane din localitate, pentru a presta diferite munci.

Cu privire la una dintre persoanele bănuite, șef al unui centru pentru persoane cu dizabilități, s-a reținut că, în cursul lunii iulie 2021, ar fi recrutat pentru a fi exploatate prin muncă, 3 persoane vulnerabile, cu handicap neuropsihic, instituționalizate în centrul pe care îl conducea, profitând de autoritatea conferită de funcţia pe care o îndeplinea şi de starea de vădită vulnerabilitate în care se găseau victimele, pe care le-ar fi predat bănuiților, pentru a fi transportate şi adăpostite în imobilele deţinute de către aceştia, în oraşul Borşa, în scopul exploatării prin muncă.

Ulterior, acesta i-ar fi ajutat pe bănuiți să continue activitatea de adăpostire şi exploatare prin muncă a persoanelor vătămate, prin îndrumarea acestora asupra creării unei aparenţe de legalitate a adăpostirii acestora, prin întocmirea şi acceptarea de documente care să justifice cazarea persoanelor vulnerabile în imobilele controlate de către aceştia.

La percheziții, au fost ridicate telefoane mobile, carduri bancare, carduri de sănătate și cărți de identitate, aparținând unora dintre persoanele vătămate identificate, înscrisuri ce au legătură cu cauza și 3.150 de euro.

În urma administrării probatoriului, procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Maramureș au dispus reținerea, pentru 24 de ore, față de 2 femei, de 41, respectiv 64 de ani, din Borșa și față de 2 bărbați, de 42, respectiv 43 de ani, din Vrancea și Borșa.

Astăzi, 11 mai, procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Maramureș au sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Maramureș, cu propunere de arestare preventivă a celor 4 persoane reținute, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

La acțiune au participat polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați și serviciilor de combatere a criminalității organizate Sălaj, Bistrița-Năsăud și Vrancea.

Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul I.P.J. Maramureș – Serviciul Criminalistic, cel al Direcției Generale Anticorupție, jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Pintea Viteazul Maramureș și Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.”

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Peste două tone de pești au dispărut dintr-o fermă piscicolă din județul Mureș. 12 indivizi au fost reținuți
Peste două tone de pești au dispărut dintr-o fermă piscicolă din județul Mureș. 12 indivizi au fost reținuți

Peste două tone de pești au dispărut dintr-o fermă piscicolă din județul Mureș. Suspecții, 12 indivizi au fost reținuți după o serie de percheziții.

Un urs de 250 de kilograme a fost rănit grav de o mașină pe A1. Din cauza rănilor foarte grave animalul a fost eutanasiat
Un urs de 250 de kilograme a fost rănit grav de o mașină pe A1. Din cauza rănilor foarte grave animalul a fost eutanasiat

Un urs de talie mare a fost rănit grav de o mașină pe autostrada A1, în apropierea localității Oarda, județul Alba, și cum leziunile erau mult prea severe animalul a fost eutanasiat.

Cum își manipula discipolul lui Gregorian Bivolaru victimele. Pe una dintre ele a violat-o
Cum își manipula discipolul lui Gregorian Bivolaru victimele. Pe una dintre ele a violat-o

Un individ care se prezenta ca maestru spiritual și instructor de yoga este acuzat de viol și trafic de persoane. Ar fi fost discipol al lui Gregorian Bivolaru, fostul guru al MISA, în prezent arestat în Franța.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.