Cel puțin două greșeli ar fi dus la moartea turistului olandez, Lars Schmittmann, în avalanșa produsă în Munții Țarcu
Elicopterul care l-a dus în Munții Țarcu pe turistul olandez înghitit de o avalanșă pe care chiar el ar fi provocat-o a fost pilotat de președintele consiliului județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.
Tura de heliski era organizată chiar de fiul acestuia, care a jucat rolul de ghid. Marți, Cristi Dunca și mai mulți martori au fost audiați într-un dosar de ucidere din culpă, deschis IN REM de procurori.
Cel puțin două greșeli ar fi dus la moartea turistului olandez, Lars Schmittmann, în avalanșa produsă în Munții Țarcu.
Prima: străinul și ceilalți doi schiori - surprinși și ei de valul de zăpadă - nu au așteptat ca ghidul să pornească primul în coborâre și să testeze traseul, așa cum li se făcuse instructajul.
O firmă deținută de Cristi Dunca, fiul președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin - Romeo Dunca -, a organizat tura de heliski. Dunca junior era și el pe munte, ghid, iar seniorul a pilotat elicopterul care i-a dus pe schiori pe Vârful Căleanu.
Turiștii suprinși de avalansă primiseră - potrivit organizatorului turei de heliski - câte un rucsac special, cu airbag, care se umflă și nu lasă corpul schiorului să fie scufundat de forța avalanșei sub zapadă.
În zăpadă, Lars a fost găsit fără să aibă acest dispozitiv activat.
Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin: „Din cele trei persoane îngropate în zăpadă, cele care au acționat acele airbaguri au rămas la suprafață, persoana care nu a apucat a fost prinsă de această avalanșă.”
Ulterior și fiul lui Romeo Dunca a fost surprins de avalanșă - dar spune tatăl lui - a reușit să scape pentru ca el a respectat procedurile. Romeo Dunca a văzut din elicopter avalanșa și a chemat în sprijin mai mulți oameni, într-o operațiune de eliberare a schiorilor din zăpadă.
Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin: „O persoană a fost recuperată imediat pentru că avea acel airbag deschis. În schimb, persoana care nu a acționat airbagul a fost scoasă din păcate după aproximativ 20 de minute. Timp care i-a fost fatal.”
Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș a deschis un dosar penal, IN REM, pentru ucidere din culpă în urma avalanșei în care a murit turistul olandez în vârstă de 44 de ani.
Până acum au fost audiați mai mulți martori - printre ei și fiul președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin. Urmează să fie expertizat și rucsacul cu airbag al victimei.
Într-un experiment, Centrul de Prevenire a Avalanșelor al Serviciului Salvamont din Slovacia a arătat cum acest echipament poate salva viața schiorilor. Rucasul este util chiar și atunci când victima este acoperită de zăpadă.
Gabriel Motica, specialist în echipamente montane: „Are avantajul că după 3 minute aerul iese automat și se formează un gol sub zăpadă ce formează un volum de 200 de litri de aer respirabil.”
Înainte de coborârea pe munte, Lars Schmittmann semase un acord prin care și-a asumat toate riscurile pe care le presupune schiul în zone neamenajate.