Cei patru judecatori acuzati de luare de mita raman in arest. Decizia este definitiva
Cei patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti (TB) care ar fi primit bani si bunuri pentru interventii in dosare de insolventa raman in arest, a decis, vineri, instanta suprema, care a respins contestatiile acestora fata de masura preventiva.
Hotararea instantei supreme este definitiva.
La judecarea contestatiilor au fost prezenti judecatorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu si Ciprian Sorin Viziru, Elena Roventa lipsind din cauza unor probleme medicale ce au necesitate internare.
In declaratiile date la instanta suprema, unii dintre magistratii au recunoscut ca ar fi primit o parte din banii si bunurile mentionate de anchetatori, precizand insa ca acestea ar fi fost destinate unor rude ale lor. Mai mult, judecatorii au spus ca banii si bunurile respective nu le-ar fi influentat deciziile luate in dosare.
La randul sau, procurorul prezent la sedinta de judecata a subliniat gravitatea si complexitatea acestui caz, in contextul "sinuciderii unei persoane" (George Claudiu Dumitru, avocatul lui Dan Adamescu), si a aratat ca probele adunate de anchetatori pe parcursul cercetarilor ar dovedi fara dubii acuzatiile aduse celor patru magistrati. DNA a cerut, astfel, mentinerea arestului preventiv in cazul celor patru.
Judecatorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Roventa si Ciprian Sorin Viziru, toti de la Tribunalul Bucuresti (TB) - Sectia a VII-a civila, acuzati ca primeau bani si bunuri pentru interventii in dosare de insolventa, au fost arestati preventiv, printr-o decizie luata marti de Curtea de Apel Bucuresti, la propunerea procurorilor anticoruptie.
Cei patru au atacat decizia la instanta suprema.
Cazul celor patru judecatori de la TB arestati pentru mita a declansat "un val" de denunturi si autodenunturi la DNA, au declarat pentru Mediafax, vineri, surse judiciare, potrivit carora, in ultimele zile, mai multi practicieni in insolventa si lichidatori judiciari ar fi sesizat fapte de coruptie.
Potrivit procurorilor, cei patru judecatori, personal sau prin intermediari, au pretins si primit de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai intreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitata, sume de bani, bunuri sau servicii.
Magistratii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a indeplini sau a nu indeplini ori a intarzia un act privitor la indatoririle de serviciu in legatura cu contestatiile la tabelul preliminar al creantelor, pentru a decide privind modalitatile de inscriere la masa credala cu privire la creantele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferential administratori judiciari, pentru a atribui preferential dosare de insolventa sau pentru a-si exercita influenta pe langa judecatori de la diverse instante din Bucuresti si din tara, folosind informatii detinute prin prisma atributiilor de judecator, au aratat procurorii in referatul cu propunerea de arestare.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat joi, intr-un comunicat de presa, ca omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmarit penal pentru doua infractiuni de dare de mita, in dosarul celor patru judecatori.
Potrivit procurorilor, Adamescu ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, de la Tribunalul Bucuresti, pentru ca acestia sa dispuna in dosare de insolventa solutii favorabile unor firme la care omul de afaceri este actionar.
Dan Adamescu a fost joi la DNA, pentru a-i fi aduse la cunostinta calitatea procesuala de suspect si acuzatiile.
Procurorii au facut, miercuri, perchezitii la locuinta omului de afaceri si la firmele detinute de acesta. Adamescu detine, printre altele, compania Astra Asigurari, Unirea Shopping Center si clubul de fotbal din Liga I Otelul Galati.
Sursa: Mediafax
Etichete: ancheta, tribunalul bucuresti, dan adamescu, procese,
Dată publicare:
23-05-2014 22:12