Si lichidatorii au inceput sa tremure dupa audierea lui Dan Adamescu. Autodenunturi pe banda rulanta la DNA

23-05-2014 18:54


Audierea omului de afaceri Dan Adamescu si arestarea celor 4 judecatori de la Tribunalul Bucuresti au provocat panica in randul celor care au actionat ilegal in dosare de insolventa. Zeci de denunturi si autodenunturi au aparut in ultimele zile la DNA.

Spaga pentru a obtine dreptul de a reorganiza sau lichida o societate comerciala aflata in insolventa era in functie de cat de mare era firma ce urma sa fie executata.

Procurorii urmeaza sa audieze si alte persoane in dosarul lui Dan Adamescu, omul de afaceri acuzat ca ar fi dat mita 20 de mii de euro. Banii ar fi ajuns la doi dintre judecatorii arestati saptamana aceasta. Anchetatorii ii vor chema la audieri in acest dosar si pe unul dintre fii miliardarului, dar si pe alti oameni de afaceri.

Ancheta ar fi dus, noteaza Mediafax, la un numar mare de autodenunturi ale unor lichidatori judiciari care ar fi fost si ei implicati in asemenea fapte de coruptie.

Nu este exclus ca acestia sa fi vorbit si despre judecatorul Mircea Moldovan care era numit de lichidatorii judiciari "Imparatul", noteaza procurorii. El era cel care decidea care dintre lichidatori primeste un dosar de insolventa.

"Acum 4 ani, anul trecut, Euroinsol, daca primea un dosar pe an. Alte companii, care se regasesc acum la DNA ca si denuntatori, primeau 5-10 insolvente pe luna", spune Remus Borza, practicant in insolventa Euroinsol.

Cat de important era pentru lichidatori sa fie nominalizati? Am putea spune ca era vital pentru supravietuirea lor. Vanzarea pe bucati a unei firme le aducea un procent din banii obtinuti.

"Bataia pestelui e pe societatile cu bunuri, pentru ca pot fi valorificate. Odata valorificate, orice administrator judiciar are un onorariu care valoreaza intre 3 si 10 % din ce recuperezi si ce vinzi ca si creante", spune Remus Borza.

Existau asa numitii "fruntasi" printre lichidatori, adica cei care primeau cel mai des dosarele de insolventa de la judecatori. Trei dintre ei sunt cercetati de procurorii anticoruptie in acest moment: Monica Borza, Ilie Preda si Cristina Candea.

Iata cum vorbeau una dintre persoanele cercetate cu o fosta grefiera (interceptare telefonica):

Cristina Candea: "Pentru mine e ceva important, ca inseamna ca are ceva pe leasing, stii, si pot sa valorific. Nu conteaza valoarea. Poate sa fie si 10 mii de euro, dar tot conteaza fata de altii care nu au nimic, stii?"
Fosta grefiera: "E bine ca esti in carti, acolo."

Modul in care se alocau dosarele de insolventa este dezvaluit in referatul de urmarire penala al celor 4 judecatori. De exemplu, judecatorul Moldovan ii oferea cadou de ziua de nastere a unui lichidator judiciar un dosar de insolventa.

Cel din urma i-ar fi dat magistratului drept rasplata: 90 metri patrati de lambriuri, cherestea, 100 metri patrati de scandura si 100 de capriori.

De obicei insa spaga se dadea in bani, chiar in fatza tribunalului, asa cum ar fi procedat judecatorul Ion Stanciu, care a primit un plic cu 1.500 de lei de la un lichidator.

Remus Borza: "Romania nu e mai corupta ca Franta sau America, ca tot a venit unchiul Joe ziele trecute. Dar ei gestioneaza situatia mai delicat."
 

VIDEO PROTVPLUS.RO