Cei opt delfini care au eșuat duminică în Bulgaria, au murit. Aveau răni adânci și arsuri
Vin vești îngrozitoare de la biologii care studiază Marea Neagră. Delfinii sunt doar prima specie afectată de războiul din Ucraina.
Cele opt mamifere pline de răni, care au eșuat duminică în Bulgaria, au murit. Zgomotul și substanțele toxice care ajung acum în apă, pun în pericol întreg ecosistemul, susțin cercetătorii. Specii precum stravridul și chefalul, consumate în mod obișnuit de populație, riscă să aibă aceeași soartă, câtă vreme conflictul nu se oprește.
Delfinii care au murit în Bulgaria aveau răni adânci și arsuri. Leziunile suferite, spun biologii, au fost provocate, cel mai probabil, de bombe cu fosfor, substanță care arde și pe sub apă. În alertă încă de când a început conflictul din țara vecină, specialiști din România, Bulgaria, Turcia și Ucraina, încearcă să salveze cetaceele.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Adrian Bâlbă, biolog marin: „Ar fi cazul să ne gândim la un arc exterior marin adică să găsim o soluție prin care să ținem aceste animale pe care le găsim în diverse situații în niște țarcuri marine. Nu e fezabilă ideea de a le aduce într-un bazin gen bazin de înot sau la delfinariu. Se pot produce drame.”
Obișnuite să înoate libere, mamiferele ar putea să se rănească într-un bazin. Ar căuta o ieșire și s-ar putea lovi de pereți. Cetaceele moarte în Bulgaria au fost găsite la gura Râului Ropotamo, în Marea Neagră, pe o plăjă, la aproximativ 300 de kilometri de granița cu România. Cu aceeași situație dramatică se confruntă și Turcia și Ucraina. Cercetătorii de la noi au descoperit un număr record de delfini eșuați, de când au început manevrele militare de amploare în larg.
Costin Timofte, cercetător științific „Mare Nostrum”: „Este cel mai mare număr din ultimii 20 de ani. Războiul a pornit în februarie anul acesta și la câteva luni avem mortalități în masă, avem eșuări care sunt din ce în ce mai numeroase. Acesta ar fi primul efect pe care îl vedem.”
Înainte de război, biologi marini din România, Bulgaria, Turcia, Rusia și Ucraina au survolat 62 la sută din suprafața Mării Negre. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, în apele Mării Negre, trăiesc între 240 si 270 de mii de exemplare de delfini din trei specii: phocena phocena, trupsios truncatus și delfinul comun.
Numărul mamiferelor era în creștere. Dramatic este că delfinii sunt doar prima specie la care se văd efectele brutale ale conflictului armat, chiar dacă nu sunt răniți.
Adrian Bâlbă, biolog marin: „Vor stânjeni și vor intoxica marea cu riscul de a afecta populațiile de pești și păsări. Sunt afectați de bombe, de substanțele chimice deversate, sunt afectați de sunete.”
80 de delfini au eșuat pe țărmul nostru de la începutul războiului în Ucraina.