Silvicultorii vor scaderea amenzilor pentru defrisari. Sanctiunile introduse de Guvernul Ciolos ar putea fi anulate
Sanctiunile drastice pentru cei care taie ilegal padurile Romaniei, introduse anul trecut de Guvernul Ciolos, au fost discutate si miercuri in Parlament.
Pe de-o parte, cei din domeniul silvic le cer parlamentarilor sa respinga sau sa modifice Ordonanta 51, astfel incat amenzile sa fie mult mai mici. Li se opun reprezentantii ONG-urilor. Surse politice avertizeaza insa ca Guvernul lucreaza deja la o serie de amendamente care vor reduce foarte mult pedepsele.
Pe masa Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor a fost dezbatuta - pentru a doua oara - o ordonanta de urgenta de pe vremea cabinetului Ciolos, care prevede sanctiuni si amenzi mari pentru cei care defriseaza ilegal padurile din Romania.
Inainte sa transforme ordonanta in lege, deputatii i-au chemat saptamana trecuta la discutii pe marginea ordonantei 51 doar pe reprezentantii celor din domeniul silvic. Acest lucru a fost contestat vehement de fostul ministru Cristian Ghinea, care a cerut sa-si exprime un punct de vedere si ONG-urile.
Bogdan Micu, voluntar la ministerul Mediului: "Articolul 19 a avut unul din cele mai mari efecte in ceea ce priveste preventia in taierea padurilor. Acesta prevede ca materialul lemnos, dar si mijlocul de trasnport este confiscat daca nu are provenienta."
Nita Nicu, deputat PSD: "De ce ne e atat de frica de amenzi? Eu atat timp cat sunt corect nu mi-e frica de amenzi."
Parca tras la indigo cu cel de saptamana trecuta, discurscul celor care reprezinta ocoalele silvice a facut referire la cuantumul amenzilor care - spun ei - este foarte mare in comparatie cu veniturile personalului din sectorul silvic. Ignorand dezastrul din paduri, silvicultorii au cerut micsorarea amenzilor.
Ghoerghe Gavrilescu, reprezentat societatea Progresul Silvic: "A aplica sanctiuni contraventionale silvicultorilor nu rezolva probleme."
Catalin Tobescu, vicepresedintele Nostra Silva - Federatia Proprietarilor de Paduri din Romania: "Am ajuns ca prin legea contraventiilor silvice sa blocam activitatea din domenii de constructii. Amenzile sa fie proportionale cu salariile personalului din sectorul silvic."
In ordonanta era prevazut ca amenzile pentru cei care taie lemnul din padure ilegal sa ajunga si pana la 30.000 de lei. Inainte de intrarea in vigoare a ordonantei erau si de cinci ori mai mici. Totodata, masurile dure merg pana la confiscarea mijloacelor de transport cu care este carat lemnul taiat ilegal.
Saptama trecuta, deputatul PSD si vicepresedintele comisie de agricultura Ioan Dirzu sustinea ca ordonanta 51 este o mare greseala si ca legea trebuie indreptata. Miercuri, Ioan Munteanu, membru al aceluiasi partid, a sustinut ca nu vor fi eliminate contraventiile.
Ioan Munteanu, deputat PSD, presedintele comisiei de agricultura: "Parlamentul nu isi propune sa taie padurea sau sa taie amenzile. Parlamentul vrea sa opreasca taierea padurilor."
Saptamana viitoare, deputatii din Comisia de Agricultura vor prezenta amendamentele si vor decida forma finala a proiectului.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, sanctiuni, amenzi, Parlament, ONG, comisie, defrisari,
Dată publicare:
08-03-2017 19:45