"O, brad frumos, neputincios/ Toporul tot te vede". Modul original in care au protestat copiii fata de defrisari, la Ateneu

Ultimul update: Sambata 17 Decembrie 2016 07:14
Data publicarii: Miercuri 14 Decembrie 2016 07:49
Categorie: Social

Protest inedit marti seara, la Ateneul Roman. Colindul "O, brad frumos" a fost rescris aproape in totalitate, pentru a atrage atentia asupra defrisarilor masive din Romania.

Brazii din padure pot fi inlocuiti cu cei din ghiveci, plantati artizanali sau cateva crengute, spun cei care au rescris textul.

"O, brad frumos
Cu cetina tot verde.
O, brad frumos, neputincios,
Toporul tot te vede.
Puteai sa fii mai norocos,
Dar esti taiat indata.
O, brad frumos,
O, brad frumos,
Cu cetina uscata."

Acesta este textul rescris al colindului "O, brad frumos!". Initiativa, ca un omagiu adus bradului de Craciun din padurile romanesti are ca scop reducerea taierilor. Versurile care atrag atentia asupra defrisarilor masive au rasunat pe scena Ateneului din Bucuresti in patru limbi: romana, engleza, franceza si germana. Copiii corului Symbol sunt cei care au cantat acest colind.

"Iubesc padurea in general si faptul ca arborii se taie fara motiv e tragic", spune un protestatar.

"De anul acesta voi incerca sa-mi conving parintii sa cumparam un brad de plastic, sa fie prietenos cu mediul", a spus alt copil.

In Romania, sute de mii de brazi scosi la vanzare de Craciun, provin din padurile administrate de stat. Numai anul acesta au fost scosi la vanzare 60.000 de pomi de Craciun.

Jean Lupu, dirijorul Corului Symbol: "Trebuie odata si odata sa se reduca cel putin aceasta catastrofa nationala care nu stiu unde ne va duce. Muzica este un vehicul care sensibilizeaza, care atinge corzi greu de atins de cuvinte."

Versurile au un mesaj puternic: chiar daca ne referim la traditiile atat de dragi de sarbatori, trebuie sa ne gandim si la urmari, spun cei de la Fundatia Conservation Carpathia, o organizatie non-profit, care de 7 ani se dedica protejarii padurilor.

Mihai Zotta, director tehnic Fundatia Conservation Carpathia:
"Suprafata totala pe care bradul o ocupa in Romania reprezinta 5% din suprafata ocupata de celalalte specii forestiere. Anual, se taie sute de mii de brazi. Si, din pacate, in Romania nu avem pepiniere suficiente sa se creasca brazi speciali pentru pomi de iarna, sa nu mai taiem - asta e marea durere. Taierea brazilor ca puieti de Craciun aduce prejudicii face ca proportia brazilor sa scada in Romania."

Organizatorii vor ca pe viitor oamenii sa apeleze cat mai mult la alternativele de brazi ce nu presupun taierea lor.

Brazii artificiali sunt o alternativa pentru cei care vor sa economiseasca mai multi ani de acum inainte. Unul de doi metri costa 200 de lei, cu 100 de lei mai mult decat unul natural, insa cei care-l vand garanteaza ca va veti bucura cel putin 10 ani de acum inainte in fiecare Craciun. Exista o solutie si pentru cei care vor sa simta mirosul de brad natural, crengutele care se pot presara pe ici pe colo si costa doar cinci lei.

Administratorul unei pepiniere din Alba Iulia, scoate anual zeci de brazi la vanzare in rate, insa are si de inchiriat: "Inchiriem brazii cu 125 de lei pentru o perioada de 10 zile, inainte de Craciun pana dupa Anul Nou. Daca clientul este neglijent, daca nu-l uda si nu-l ingrijeste trebuie sa-l plateasca integral, 225 de lei."

Trist este ca dupa sarbatori in pietele din marile orase raman zeci sau chiar sute de brazi nevanduti care intr-un final sunt aruncati la gunoi.

Padure furata copac cu copac, la doi pasi de Bucuresti.
Padure furata copac cu copac, la doi pasi de Bucuresti. "Divizia verde" care ar trebui sa ne salveze codrii
VIDEO PROTVPLUS.RO
Accident
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Sofer
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj
A luat un străin „la ocazie”, dar a regretat amarnic. Pățania unui bărbat din Dâmbovița
"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus