"O, brad frumos, neputincios/ Toporul tot te vede". Modul original in care au protestat copiii fata de defrisari, la Ateneu

Ultimul update: Sambata 17 Decembrie 2016 07:14
Data publicarii: Miercuri 14 Decembrie 2016 07:49
Categorie: Social

Protest inedit marti seara, la Ateneul Roman. Colindul "O, brad frumos" a fost rescris aproape in totalitate, pentru a atrage atentia asupra defrisarilor masive din Romania.

Brazii din padure pot fi inlocuiti cu cei din ghiveci, plantati artizanali sau cateva crengute, spun cei care au rescris textul.

"O, brad frumos
Cu cetina tot verde.
O, brad frumos, neputincios,
Toporul tot te vede.
Puteai sa fii mai norocos,
Dar esti taiat indata.
O, brad frumos,
O, brad frumos,
Cu cetina uscata."

Acesta este textul rescris al colindului "O, brad frumos!". Initiativa, ca un omagiu adus bradului de Craciun din padurile romanesti are ca scop reducerea taierilor. Versurile care atrag atentia asupra defrisarilor masive au rasunat pe scena Ateneului din Bucuresti in patru limbi: romana, engleza, franceza si germana. Copiii corului Symbol sunt cei care au cantat acest colind.

"Iubesc padurea in general si faptul ca arborii se taie fara motiv e tragic", spune un protestatar.

"De anul acesta voi incerca sa-mi conving parintii sa cumparam un brad de plastic, sa fie prietenos cu mediul", a spus alt copil.

In Romania, sute de mii de brazi scosi la vanzare de Craciun, provin din padurile administrate de stat. Numai anul acesta au fost scosi la vanzare 60.000 de pomi de Craciun.

Jean Lupu, dirijorul Corului Symbol: "Trebuie odata si odata sa se reduca cel putin aceasta catastrofa nationala care nu stiu unde ne va duce. Muzica este un vehicul care sensibilizeaza, care atinge corzi greu de atins de cuvinte."

Versurile au un mesaj puternic: chiar daca ne referim la traditiile atat de dragi de sarbatori, trebuie sa ne gandim si la urmari, spun cei de la Fundatia Conservation Carpathia, o organizatie non-profit, care de 7 ani se dedica protejarii padurilor.

Mihai Zotta, director tehnic Fundatia Conservation Carpathia:
"Suprafata totala pe care bradul o ocupa in Romania reprezinta 5% din suprafata ocupata de celalalte specii forestiere. Anual, se taie sute de mii de brazi. Si, din pacate, in Romania nu avem pepiniere suficiente sa se creasca brazi speciali pentru pomi de iarna, sa nu mai taiem - asta e marea durere. Taierea brazilor ca puieti de Craciun aduce prejudicii face ca proportia brazilor sa scada in Romania."

Organizatorii vor ca pe viitor oamenii sa apeleze cat mai mult la alternativele de brazi ce nu presupun taierea lor.

Brazii artificiali sunt o alternativa pentru cei care vor sa economiseasca mai multi ani de acum inainte. Unul de doi metri costa 200 de lei, cu 100 de lei mai mult decat unul natural, insa cei care-l vand garanteaza ca va veti bucura cel putin 10 ani de acum inainte in fiecare Craciun. Exista o solutie si pentru cei care vor sa simta mirosul de brad natural, crengutele care se pot presara pe ici pe colo si costa doar cinci lei.

Administratorul unei pepiniere din Alba Iulia, scoate anual zeci de brazi la vanzare in rate, insa are si de inchiriat: "Inchiriem brazii cu 125 de lei pentru o perioada de 10 zile, inainte de Craciun pana dupa Anul Nou. Daca clientul este neglijent, daca nu-l uda si nu-l ingrijeste trebuie sa-l plateasca integral, 225 de lei."

Trist este ca dupa sarbatori in pietele din marile orase raman zeci sau chiar sute de brazi nevanduti care intr-un final sunt aruncati la gunoi.

Padure furata copac cu copac, la doi pasi de Bucuresti.
Padure furata copac cu copac, la doi pasi de Bucuresti. "Divizia verde" care ar trebui sa ne salveze codrii
VIDEO PROTVPLUS.RO
Proxeneti
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Greva minerilor s-a încheiat. Ce le-au promis autorităţile
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal
ferentari
Împinși de sărăcie, locuitorii din cartierul Ferentari își extind periculos locuințele
Copiii abandonați nu sunt o prioritate pentru aleși. Legea adopțiilor, uitată de Parlament
Hoții care au aruncat în aer un bancomat la Arad s-ar fi inspirat din filme
În ciuda iernii grele, urşii care acum ar trebui să hiberneze sunt în căutare de hrană
Alex Dima: Oamenii simt și știu prea bine ce facem noi. Implicarea este cuvântul cheie.
Revelionul pe rit vechi, organizat de studenții din Galați. Mesajul unui tânăr din Yemen