”Atac la protecția patrimoniului”. Propunere controversată a deputaților PSD
Mai mulţi deputaţi PSD propun ca articolul din lege care spune că o astfel de fapta este penală să fie eliminat.
"Este un atac la protecţia patrimoniului", spune preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, în timp ce opoziţia acuza iniţiatorii că le fac pe plac dezvoltatorilor imobiliari, care au nevoie de terenurile centrale, pe care sunt de cele mai multe ori aceste clădiri valoroase.
Acum, cine face modificări unui monument istoric fără să aibă autorizaţie risca închisoare de la trei luni la un an. Mai mulţi deputaţi PSD considera însă acest articol de lege inutil şi propun să fie eliminat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor: "I-aş spune un atac la protecţia patrimoniului. În momentul în care indisciplina în construcţii este masivă în România, instituţiile statului nu funcţionează, nu sunt capabile să limiteze intervenţiile, lucrările fără autorizaţie, nu sunt capabile să proceseze dosarele de autorizare într-un timp satisfăcător, pentru cei care aplica apar o serie întreagă de probleme, iar a le rezolva prin a reduce pedepasa este o invitaţie la a face astfel de lucruri ilegale".
Dacă ministrul Culturii fuge de întrebări, cei din PSD care au iniţiat proiectul de lege explică: "Procedura, care durează foarte mult, pentru că trebuie luat de la Ministerul Culturii, de la toţi ceilalţi, durează foarte mult şi pentru a nu face penal pentru orice fel de acţiune pe care o desfăşoară un ales local, am propus această modificare legislativă".
Totuşi, beneficiari ai modificării legislative ar fi nu doar aleşii locali, ci toţi cei care deţin o clădire monument istoric.
Orice intervenţie fără autorizaţie va fi, conform proiectului de lege, doar contravenţie. Iar amenzile prevăzute sunt între 10.000 şi 100.000 de lei.
Proiectul este în dezbatere la Senat, iar decizia finală le aparţine deputaţilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: amendă, PSD, proiect de lege, penal, monumente istorice,
Dată publicare:
03-04-2018 18:33