Cazinoul din Constanța, inclus pe lista rușinii. Banii pentru reabilitare, blocați

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 17 Ianuarie 2018 19:15
Categorie: Social

Cazinoul din Constanța a intrat pe lista ruşinoasă a celor mai afectate 12 clădiri de patrimoniu din Europa, alături de monumente istorice din Albania, Georgia sau Belgia.

Cu banii de reparaţii blocaţi în cont de trei ani şi cu o lege care permite blocarea oricărei licitaţii, clădirea simbol de la malul mării este în pericol iminent să se dărâme. O asociaţie care luptă pentru refacerea ei speră că experţi internaţionali vor ajuta autorităţile noastre să găsească o soluţie.

Lăsat în paragină de câteva decenii, în bătaia vântului şi a valurilor, Cazinoul se deteriorează pe zi ce trece. Vitraliile spectaculoase s-au spart, iar crivațul are cale liberă între pereţii clădirii simbol de la malul mării.

O asociaţie care luptă pentru refacerea cazinoului l-a inclus pe lista celor mai afectate 12 clădiri de patrimoniu din Europa, iar acum, cazinoul are şanse să intre în top şapte cele mai afectate clădiri istorice de pe continent.

Banii pentru salvarea Cazinoului sunt blocaţi de mai bine de 3 ani la Compania Naţională de Investiţii, din cauza hăţişurilor legislative. Este vorba despre 8 milioane şi jumătate de euro pentru reparaţii care nu se pot folosi pentru că cele trei licitaţii au fost contestate de participanţi, ajutaţi şi de legi extrem de permisive.

Aflată în fruntea Companiei Naţionale de Investiţii din timpul mandatului de ministru al dezvoltării al lui Liviu Dragnea, Manuela Patrascoiu nu are soluţii pentru acest blocaj.

În tot acest timp însă, nu s-a făcut nicio lucrare de conservare a cazinoului, iar autorităţile locale au solicitat modificarea legislaţiei pentru a se finaliza procedura de licitaţie.

Experţii spun că cea mai gravă problemă în acest monet este faptul că acoperişul s-ar putea prăbuşi. Asta în cazul în care nu se iau măsuri urgenţe de reabilitare.

Asociaţia speră că odată inclus Cazinoul pe lista de ruşinii, experţi din toată lumea vor veni la Constanța pentru a realiza un plan strategic de salvare a clădirii.

 

Un vapor cu zeci de oameni la bord a luat foc în largul Floridei
Un vapor cu zeci de oameni la bord a luat foc în largul Floridei
VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Zapp
Prietenii au fost alaturi de el si de data asta, iar pentru Zapp totul a mers ca pe roate. A cucerit publicul inca de la prima runda iar acum a dat tot ce e mai bun

05:11
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Szilard Deak
Vine din viitor si e pregatit sa cucereasca traseul Ninja Warrior. Szilard Deak a facut orice pentru a-si indeplini misiunea in semifinala

05:13
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Remus Boroiu
Uriasul cu inima de copil, Remus Boroiu a facut spectacol la Ninja Warrior Romania. Ce performanta, bravo!

05:49
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Radu Itu
Fie ca pierzi sau castigi, important e sa ai stil sunt cuvintele care-l caracterizeaza pe Radu Itu. Fara emotii si plin de energie, designerul s-a inscris in lupta pentru un loc in finala. A reusit?

02:35
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Justin Musina
O clipa de neatentie sau o tehnica gresita te pot trimite in apa, dar cu toate astea, Justin s-a calificat pentru runda a doua.

02:02
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Ilka Kis
A demonstrat ca si femeile pot fi la fel de puternice ca barbatii. Ilka Kiss a luptat din greu pentru a ajunge la finalul traseului, insa?

03:51
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Dragos Lupsa
Cine nu l-a remarcat pe Dragos Lupsa? Cel mai tanar concurent de la Ninja Warrior care a reusit sa ajunga chiar si in semifinala. La doar 16 ani, tanarul a impresionat o tara intreaga

02:27
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România: Alexandru Munteanu
"Muntele Alexandru", asa cum l-au numit comentatorii, s-a descurcat cu brio la primele probe desi a suferit unele accidentari. Cum a facut fata traseului din semifiala?

04:28
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei sezonul 8: Maria Udrea
Interpretarea Mariei Udrea l-a facut pe Tudor sa o blocheze pe Irina. La doar 18 ani acesta a reusit sa impresioneze cu piesa Do it like a Dude.

10:21
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei sezonul 8: Stefania Roman
Stefania Roman a impresionat-o pe Irina inca de la inceput cu piesa Sympathique. A reusit sa starneasca curiozitatea si celorlati trei jurati?

04:28
papricas
Mii de pofticioși s-au adunat pe lângă ceaunele cu papricaș, în Timiș
Mere de toate soiurile, prezentate clienților care vor să-și facă provizii pentru iarnă. Prețul acestora
”Dăruiește Viață” a adunat 8 milioane € pentru un nou spital. Mai e nevoie de încă pe-atât
Sfânta Parascheva. Zeci de mii de credincioși s-au adunat pe o distanță de 3 kilometri
Zeci de mii de oameni așteaptă câte 12 ore la rând ca să se închine la moaștele de la Iași
600 de oameni prinși în horă, la Titu. Au vrut astfel să sărbătorească Centenarul
cules de struguri
Obicei în Maramureș. Îmbrăcați în straie populare, oamenii ajută la culesul strugurilor
Dovleacul de aproape 300 kg crescut într-o curte din Sovata. Secretul, dezvăluit de proprietar
Hramul Sfintei Parascheva. Credincioșii cred că de ziua ei are o putere mai mare
Mobilizare impresionantă pentru Roxana, fetița din Vaslui care își dorea un piure cu carne. ”O casă nouă până de Crăciun”
Problema cu care se confruntă 7 din 10 români. Doar bulgarii au rezultate mai slabe decât noi
Filmul simulării unui cutremur devastator în țară. Scenariile urmărite de NATO și Comisia Europeană