Doua elicoptere au fost trimise dupa cei 68 de turisti blocati la 2000m altitudine. Cum a decurs operatiunea de salvare
Autoritatile romane s-au mobilizat pentru o interventie in premiera, la Balea Lac. Au recuperat 68 de turisti, blocati pe munte, dupa ce s-a stricat telecabina.
Doua elicoptere ale MAI si unul privat au aterizat in zona si au facut 10 curse ca sa ii ajute pe toti cei care solicitasera ajutorul.
Turistii, cei mai multi straini, printre care si 34 de copii, au innoptat la cabanele de acolo. Pe timp de iarna, drumul este impracticabil, iar oaspetii nu erau echipati corespunzator, ca sa coboare cu snow-mobilele.
In total 72 de turisti, in special straini, erau in vizita la hotelul de gheata de la Balea Lac, aflat la peste 2.000 de metri altitudine, în Munții Fagaras. Spre ghinionul lor telecabina s-a defectat asa ca nu mai aveau cum sa coboare.
Turista: Am primit mancare, ceai cald, privelistea a fost superba intarzierea insa ne-a dat putin planurile peste cap."
Rudi Duhem, profesor din Belgia: "Multi dintre noi sunt din Portugalia si Grecia si nu au mai vazut zapada. Ne bucuram, iar cand am auzit ca nu mai putem cobori nu a mai fost placut."
Patru dintre turisti, niste israelieni, s-au grabit sa prinda avionul si au plecat pe proprie raspundere cu snowmobilele.
Adrian David, sef Serviciul Salvamont Sibiu: "Marti noapte, la ora 23, i-am indrumat pe unii turisti care au vrut sa coboare din proprie initiativa pe snowmobilele private, 4 turisti care trebuia sa ajunga la avion."
Cativa dintre turisti, israelieni, au coborat cu snowmobile, riscandu-si astfel vietile. Turistii au urcat ieri cu telecabina la Balea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, in Muntii Fagaras. Transportul pe cablu s-a defectat, iar Transfagarasanul este inchis din cauza zapezii foarte mari si a riscului producerii de avalanse. Asa ca adultii si copiii au fost cazati peste noapte la cabanele din zona.
Parintii au intrat in panica si au solicitat in repetate randuri ajutor la 112 spunand ca nu sunt echipati de iarna si nu au conditii sa ramana mult inghesuiti in cabana, in conditiile in care nimeni nu repara telecabina.
Asadar salvamontistii au solicitat transportul cu elicopterul. Doua aparate de zbor ale MAI si unul privat au facut in total 10 curse pentru a-i prelua. Reprezentatii ISU au ridicat rapid si un cort in care sa-i primeasca si sa le acorde ingrijiri in conditiile in care in zona s-au inregistrat minus -15 grade. Nu a fost cazul.
Turist din Austria: "Pentru mine a fost chiar distractiv, o experienta inedita, chiar mi-a placut. A fost primul meu zbor cu eliocpterul, chiar fantastic."
Cei care se ocupa de transportului pe cablu spun ca telecabina are revizia facuta, dar ca a aparut o defectiune la motor, iar reparatia e anevoioasa. Pentru disconfortul creat, turistii nu au platit pentru cazare si pentru mancare.
Si un paznic al unui parc eolian din judetul Constanta a fost salvat la limita. Omul a rezistat eroic 3 zile in camp, izolat in mijlocul troienelor.
Paznic: "Am intrat la serviciu duminica dimineata la ora 7, datorita viscolului am ramas fara energie electrica, fara caldura, fara. Mancare am avut pana ieri."
Barbatul s-a adapostit in masina, dar a ramas fara motorina. Salvatorii au reusit sa ajunga la ei numai cu ajutorul unei senilate.
Intreaga operatiune de salvare a durat trei ore. Barbatul a refuzat sa mearga la spital si a cerut sa fie dus acasa.