CEDO a sanctionat cu 12.000 de euro statul roman, in cazul mortii unui copil de 4 ani. Parintii considera decizia simbolica
Dupa ce si-au pierdut baietelul, parintii au cautat raspunsuri si au sperat intr-o solutie justa a instantei timp de 6 ani si jumatate, fara ca vreun cadru medical sa fie tras la raspundere. Oamenii s-au adresat Curtii de la Strasbourg.
Suma este simbolica, spun parintii, si ea nu poate repara tragedia care s-a produs insa, cred ei, decizia deschide calea catre un proces corect.
Tragedia s-a petrecut in 2005, cand Ionut Ionita, baiatelul dus la spital pentru o operatie banala de extragere a polipilor, a murit la scurt timp dupa interventia chirurgicala.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cazul a fost anchetat atat de comisiile medicale din Braila, cat si de instantele romanesti.
Colegiul National al Medicilor i-a amendat cu o mie de lei pe medicii si asistenta implicata in acesta tragedie, pentru ca parintii nu au fost corect informati despre riscurile operatiei.
Judecata dosarului a durat sase ani si jumatate si
s-a incheiat cu scoaterea medicilor de sub urmarirea penala.
Ajutata de un avocat familia a apelat atunci la CEDO. Judecatorii au dat castig de cauza parintilor, concluzionand ca autoritatile romane nu au anchetat cazul asa cum trebuia, iar autoritatile medicale nu au intocmit un raport asupra decesului pacientului.
Avocatul familiei copilului spera ca hotararea CEDO sa fie si un pas pentru redeschiderea dosarului penal. Decizia CEDO poate fi insa contestata.
In ciuda faptului ca CEDO le-a dat dreptate, parintii sunt si acum sfasiati de durere.
Atunci, medicii le-au explicat parintilor ca micutul a aspirat sange in plamani, ceea ce a dus la o insuficienta cardio-respiratorie acuta.
Dupa operatie, cand ar fi trebuit sa fie supravegheat de o asistenta, nu si-a mai revenit din anestezie si, in ciuda manevrelor de resuscitare, s-a stins.
Parintii l-au considerat vinovat, in primul rand, pe medicul anestezist, insa ancheta spitalului i-a contrazis.
Dr. Alina Neacsu, director medical, Spitalul de Urgenta Braila:
"La nivelul spitalului, la momentul respectiv, s-au parcurs toate etapele disciplinare care sunt prevazute in regulamentele de ordine interioara. Medicul a fost gasit nevinovat."
Hotararea CEDO poate fi contestata pana in vara. Daca va ramane definitiva, avocatul familiei spune ca poate solicita rejudecarea dosarului deschis impotriva medicilor, in Romania.