Cea mai renumită şcoală din industria ospitalităţii are de acum o reprezentanță în România
Până să vorbim însă de o nouă generaţie de ospătari, bucătari, recepţioneri sau barmani mai sunt multe de făcut.
Cu un minus de peste 100 de mii de angajaţi, dar şi cu mulţi salariaţi fără experienţă turismul românesc este încă departe de standardele înalte din acest domeniu atât de important.
Nu mai este un secret că în domeniul turismului este mare nevoie de personal calificat. În general cei cu şcoala de specialitate sunt puţini şi lucrează în poziţii de conducere. Un exemplu este Cristiana Belu. Are doar 29 de ani şi conduce un hotel de 4 stele cu peste 170 de angajaţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cristiana Belu, director hotel 4 stele Mamaia: "Te ajută foarte mult! Îţi deschide ochii şi îţi formează o altă viziune şi vezi lucrurile în profunzime. Îţi dai seama că modul de lucru în hotelurile de lanţ şi procedurile internaţionale se pot aplica cu uşurinţă şi cu succes şi în hotelurile independente din România".
Laurenţiu s-a instruit la locul de muncă, aşa cum fac majoritatea ospătarilor în România. A învăţat din stângăcii dar, cu multă muncă şi sacrificii, din ospătar este şef de sală.
Laurenţiu Zorzeti, şef sală terasă Mamaia:"Cât de mult te-ar fi ajutat dacă erai pregătit din şcoală, sau dacă aveai cursuri specializate în acesta industrie? Cred că m-ar fi ajutat să ajung mult mai repede unde sunt acum".
Sebastian Puznava - manager hotel: "În general, îi calificăm la locul de muncă. Noi avem un nucleu de oameni calificaţi care aceştia, la rândul lor, îi califică pe ceilalţi".
Daniel Butnaru - manager terasă: "Nivelul de pregătire este foarte scăzut în industrie. Ar fi extraordinar de important să putem face un service de calitate, să putem să ridicăm standardul".
În România doar şcolile de meserii pregătesc personal în industria ospitalităţii, însă - după absolvire - cei mai mulţi pleca în străinătate. Acum există încă o variantă. Scoala Hotelieră din Laussanne şi-a deschis o sucursală la Oradea, iar cel care a adus-o aici este chiar românul Ray Iunius, "nebunul vizionar", cum l-au numit profesorii din Elveţia.
Ray Iunius - CEO winsedswiss education group-WEG: " N-o să fie, cum termină, nici directori generali, n-o să iasă nici cu doctorat. O să înceapă exact de jos, dar vor ajunge sus mult mai repede. Adică, ceea ce vor învăţa, va scurta experienţa de ani lungi".
Virgil Blage - expert în turism: "Trebuie să ne ridicăm şi la nivelul serviciilor de calitate oferite de Elveţia".
Cursurile durează 18 luni şi costă 2000 de euro. Preţul este adaptat pentru ţara noastră, iar cei care aleg acestă școală pot deveni bucătari, recepţioneri, cameriste sau administratori de hotel. La final absolvenţii primesc un atestat recunoscut şi de Ministerul Educaţiei din România.