Cea mai rece noapte din sezon. Măsurătorile meteo au înregistrat minus 19,3 grade în Munții Parâng
Valul de ger năprasnic a adus și cea mai geroasă noapte din această iarnă. Oficial, măsurătorile meteo au înregistrat minus 19,3 grade în Munții Parâng.
Însă la refugiul Capra, situat la peste 1.500 de metri altitudine, în Făgăraș, salvamontiștii au raportat valori și mai scăzute: minus 24 de grade. Din cauza gerului au înghețat și lacurile.
Oficial, la stațiile meteo, cea mai scăzută temperatură s-a înregistrat la Obârșia Lotrului: minus 19,3 grade.
De altfel, în toate masivele muntoase, la peste 1.800 de metri, noaptea senină a adus un ger crunt.
Diana Giurgiu, meteorolog ANM: „Pentru anumite zone din țară, într-adevăr, a fost cea mai rece dimineață din această iarnă.”
La refugiul Salvamont Capra din Munții Făgăraș s-au înregistrat valori și mai scăzute.
Dragoș Onea, salvamont Argeș: „Ger de crapă pietrele. În masivul Făgăraș temperaturile au scăzut la -24 de grade. În acest context rugăm turiștii să nu înnopteze la refugiile de altitudine și să coboare lângă cabană.”
Și locuitorii satelor din Curbura Carpaților s-au trezit dimineața într-un ger cumplit. La polul frigului, în Întorsura Buzăului, s-au înregistrat minus 18,3 grade, iar la Bran, minus 18 grade.
Oamenii s-au îngrijit și de animale și le-au căptușit culcușurile cu paie. O gospodărie a rămas fără apă după ce o conductă a crăpat din cauza gerului.
Localnic: „De vreo săptămână e frig, tot așa, minus 15, minus 20 de grade. E frig și îngheață apa pe țeavă.”
Și la Moieciu de Sus noaptea a fost înghețată: niciun nor pe cer, iar luna a luminat cerul sticlos.
La minus 18 grade, lacurile au înghețat, lucru rar întâlnit în ultimii ani.
A înghețat și balta de lângă pădurea Ceala din Arad, unde trăiesc mai multe lebede și rațe sălbatice. Dimineață, unele păsări au rămas prinse în stratul de gheață. O lebădă a spart cu pieptul pojghița, ca să poată înainta.